Pulled oumph med tortillabröd och mangosalsa

Pulled oumph med tortillabröd och mangosalsa
Foto: TV4
Camilla Wahlman
Camilla Wahlman

Pulled oumph med tortillabröd och mangosalsa

Av: Camilla Wahlman

Från: Efter stängning

24 ingredienser

Veganska tacos på strimlor av oumph serverade i hemgjorda tortillabröd med fruktig mango- och avokadosalsa.

Ingredienser

Tortillabröd

  • 6 dl vetemjöl
  • 2,5 dl vatten, kokhett
  • 2 msk olivolja (eller annan matolja)
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk bakpulver

Pulled oumph

  • 300 g oumph, strimlad
  • 5 cm färsk ingefära
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 chilifrukt
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 dl vatten
  • 2 tsk malen spiskummin
  • 1 tsk torkad oregano
  • 0,5 tsk torkad koriander
  • salt
  • peppar

Mango- och avokadosalsa

  • 1 mango
  • 2 avokador
  • 1 rödlök (liten)
  • 1 röd chilifrukt
  • 1 knippe färsk koriander
  • 2 msk limesaft

Tillbehör

  • bladspenat
  • crème fraîche

Gör så här

  1. Blanda vetemjöl med salt och bakpulver. Tillsätt oljan och kokhett vatten och knåda ihop till en smidig deg. Tillsätt ev. lite mer vatten alternativt mjöl tills du har en smidig deg som går lätt att kavla. Ställ plastbunken upp och ner över degen och låt vila medan du gör oumphen.
  2. Riv ingefära och vitlök fint på ett rivjärn. Fräs i lite olja i en stekpanna eller mindre kastrull. Låt tomatpurén fräsa med någon minut och tillsätt vatten och de torra kryddorna. Smaka av med salt och peppar. Kryddpastan ska ha ett rejält smaktryck, eftersom det späs ut när du tillsätter oumpghen.
  3. Strimla oumphen eller använd färdigstrimlad och tillsätt samt smaka av till lagom hetta.
  4. Finhacka mango, avokado, chilifrukt (med eller utan frön som ger extra hetta) och rödlök och blanda med limesaften. Strimla koriander och blanda ner. Smaka ev. av med lite salt och nymalen svartpeppar.
  5. När allt är klart delar du degen i 12 små bitar. Rulla varje bit till en rund bulle och kavla ut tunt på mjölat bakbord. Stek tortillabröden i torr stekpanna på medelvärme tills de fått gyllene färg och blivit genomstekta. Förvara bröden i en ren fuktig kökshandduk tills det är dags att servera.
  6. Montera bröden med spenatblad i botten, lägg på den kryddade oumpghen, mangosalsa och avsluta med lite crème fraiche och några korianderblad.