Profiteroles med chokladkräm
Profiteroles med chokladkräm
14 ingredienser
Profiteroles är ett klassiskt och luftigt franskt bakverk som görs på pate a choux-deg och sen fylls med valfri fyllning. Här är de fyllda med en enkel chokladkräm.
Här kan du se hur Johan gör det goda bakverket
Ingredienser
- 125 g vatten
- 125 g mjölk
- 125 g smör
- 6 g salt
- 20 g strösocker
- 140 g vetemjöl
- 225 g ägg
Chokladkräm
- 270 g mjölk
- 85 g äggula
- 85 g strösocker (eller farin/råsocker/muscavado)
- 30 g majsstärkelse
- 75 g mörk choklad (56 %)
- 30 rom
- 50 smör
Gör så här
Profiteroles
- Sätt ugnen på 190 grader.
- Koka upp allt utom vetemjöl och ägg i en kastrull.
- Blanda i vetemjöl och "rosta" smeten i kastrullen under omrörning. När degen/smeten släpper från kanterna och går ihop. Ta kastrullen från värmen, låt stå ett par minuter.
- Rör i ett ägg i taget, låt gå ihop innan nästa ägg tillsätts.
- Fyll smeten i spritspåse. Spritsa ut till bollar à ca 20 g med tyll på bakpappersklädd plåt.
- Grädda i ca 15-25 minuter, de skall få ordentligt med färg.
Chokladkräm
- Hacka chokladen fint.
- Koka upp mjölken med hälften utav sockret, låt svalna 5-10 minuter.
- Vispa ihop äggulor, majsstärkelse och resten utav sockret.
- Blanda ned mjölkblandningen i äggulevispet, sätt tillbaka på spisen och koka upp under omrörning, låt koka i 2-3 minuter, tag bort ifrån värmen.
- Blanda ned chokladen under omrörning. När chokladen har smält in så blanda in smöret och sist i med rommen, låt svalna.
- Fyll krämen i en spritspåse med smal tyll.
- Stick in tyllen i botten av varje boll och fyll med chokladkräm.