Prinsesskladdkaka, Camilla Hamids recept

POPULÄRT
Prinsesskladdkaka, Camilla Hamids recept
Foto: Ulrika Pousette
Camilla H porträtt KH2024
Camilla H porträtt KH2024

Prinsesskladdkaka, Camilla Hamids recept

16 ingredienser

1.5 h + tid i kyl

Har du ibland svårt att bestämma dig ifall du ska göra prisesstårta eller kladdkaka? Vi förstår dig! Här har geniet Camilla Hamid förenat det bästa av två världar i en helt underbar prinsesskladdkaka som är både kladdig, krämig, gräddig och ljuvlig.

Ingredienser

portioner10 - 12 bitar

Botten

  • 225 g smör
  • 3 dl strösocker [270 g]
  • 1 msk vaniljsocker [10 g]
  • 1 krm salt
  • 3,25 dl vetemjöl [195 g]
  • 3 ägg (stora)

Vaniljkräm

  • 1 vaniljstång
  • 2,5 dl mjölk, 3 % [250 g]
  • 0,75 dl strösocker [70 g]
  • 3 äggulor (från stora ägg)
  • 0,33 dl majsstärkelse [20 g]
  • 50 g smör, rumsvarmt

Topping och garnering

  • 150-200 g marsipan (i valfri färg)
  • majsstärkelse, till utkavling (eller potatismjöl)
  • 3 dl vispgrädde [300 g]
  • färska hallon

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme).
  2. Spänn fast ett bakplåtspapper i botten på en springform, 23 cm i diameter. Smöra kanten och fäst täckande remsor hela vägen runt.

Botten

  1. Smält smöret i en kastrull på låg värme. Häll det i en bunke tillsammans med resten av ingredienserna till botten. Rör ihop till en jämn smet.
  2. Häll smeten i formen och grädda i mitten av ugnen i 25-30 minuter. Kladdkakan är klar när den är fast i kanterna men dallrig i mitten. Låt kakan svalna lite och låt den sedan stå i kylskåpet i minst 4 timmar, helst över natten.

Vaniljkräm

  1. Dela vaniljstången på längden, skrapa ur fröna och lägg dem och stången i en kastrull tillsammans med mjölken. Koka upp och ta sedan bort från plattan. Ta bort vaniljstången.
  2. Vispa ihop socker, äggulor och majsstärkelse för hand. Rör ner i kastrullen och värm på medelvärme under fortsatt omrörning. Ta bort från plattan så snart krämen börjar tjockna. Tillsätt smöret och låt smälta under omrörning. Bred ut den varm, direkt ur kastrullen, över kladdkakan. Låt stelna i kylskåpet.

Montering

  1. Knåda marsipanen mjuk. Kavla ut marsipanen till en rak remsa som är minst lika hög som tårtan och fäst remsan runt kakans kant. (Skarven kan ”limmas” med pyttelite vatten.) Använd majsstärkelse om marsipanen fastnar i arbetsbänken.
  2. Vispa grädden och toppa tårtan med den, spritsa gärna.
  3. Garnera med hallon och servera direkt. Eller ställ in tårtan i kylskåpet där den håller sig fint i minst en dag.