Prinsesskladdkaka

Prinsesskladdkaka
Foto: Camilla Hamid
Camilla H porträtt KH2024
Camilla H porträtt KH2024

Prinsesskladdkaka

Av: Camilla Hamid

Från: My Kitchen Stories

15 ingredienser

1 h

"Om du älskar prinsesstårta så kommer du att älska den här kladdkakan. Den har liksom allt det där som en prinsesstårta har men med en riktigt härligt kladdig och seg botten istället för sockerkaksbottnar. Bättre än såhär kan det helt enkelt inte bli. Ni bara måste testa!" /Camilla Hamid

Se fler goda recept från Camilla på My Kitchen Stories

Ingredienser

portioner6 - 8 bitar

Vaniljkladdkaka

  • 150 g smör
  • 2 dl strösocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • ca 1 krm salt
  • 1,75 dl vetemjöl
  • 2 ägg

Hallonkompott

  • 125 g hallon, frysta
  • 0,5 dl strösocker
  • 1 citron (saften)
  • 2 krm agar-agar (kan uteslutas)

Topping & dekoration

  • 3 dl vispgrädde, kylskåpskall
  • ca 1 krm bakpulver
  • 150-200 g marsipan (i valfri färg)
  • potatismjöl (maizena till utkamning)
  • florsocker (till garnering)

Gör så här

Vaniljkladdkaka

  1. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme).
  2. Smält smöret och låt det svalna.
  3. Blanda samman alla ingredienser, inklusive smöret, i en bunke med försiktiga rörelser bara precis tills allt går ihop till en jämn smet.
  4. Häll upp smeten i en form som du fodrat med bakplåtspapper.
  5. Grädda kladdkakan i mitten av ugnen i ca 20 minuter.
  6. Låt kladdkakan svalna helt och hållet i kylskåpet innan du toppar med hallonkompott, vispad grädde och marsipan.

Hallonkompott

  1. Lägg alla ingredienserna till hallonkompotten i en kastrull och låt koka upp under omrörning i ca 2 minuter.
  2. Häll över hallonkompotten i en skål och låt svalna i kylskåpet tills den tjocknat.
  3. Bred ut hallonkompotten på kladdkakan.

Topping & dekoration

  1. Vispa upp grädde och bakpulver i en bunke tills det blir riktigt fluffigt och stabilt.
  2. Bred grädden över hallonkompotten och se till att ytan blir jämn och fin.
  3. Kavla ut marsipanen, använd gärna lite potatismjöl för att undvika att marsipanen fastnar, till ca 3 mm tjockt. Använd botten på springformen till att skära ut ett lock som passar kladdkakan.
  4. Toppa din kladdkaka med marsipanlocket och garnera med florsocker.
  5. Den kan avnjutas direkt eller förvaras i kylskåpet i upp till 4 dagar.