Prins Oscar-tarte
Prins Oscar-tarte
24 ingredienser
Fylld med rabarber-, jordgubbs och champagnecurd samt toppad med färska jordgubbar och citron- och flädermaräng.
Ingredienser
Mördeg
- 100 g strösocker
- 100 g osaltat smör
- 225 g vetemjöl
- 2 g bakpulver
- 2 g salt
- 1 ägg
- 1 citron, rasp av
- 1 tsk malen kardemumma
Rabarber-, jordgubbs- och champagnecurd
- 35 g rabarberpuré
- 30 g jordgubbspuré
- 10 g citron, saft
- 10 g champagne
- 150 g strösocker
- 100 g smör
- 150 g ägg
- 1 blad gelatin
maräng
- 2 citroner, saften
- 1 dl fläderblomssaft
- 150 g äggvita
- 20 g strösocker
- 1 tsk citron, saft
- 275 g strösocker
- 70 g vatten
Servering
- jordgubbar
Gör så här
Mördeg
- Se till att alla ingredienserna är rumstempererade. Blanda ihop så inga klumpar bildas.
- Platta ut och lägg i kyl med plastfilm på. Låt vila gärna över natten.
- Kavla sedan ut 2 mm tjock och fodra tarteletter med mördegen.
- Bakas i 190 grader ca 8 minuter så mördegen är gyllenbrun. Ta ut och låt svalna
Curd
- Blötlägg gelatinbladet.
- Rabarberpuré, jordgubbspuré, citronsaft , smör och hela ägg kokas till en kräm.
- Tillsätt det urkramade gelatinbladet och sila sedan krämen igenom en chinoise och till sist smaka upp med champagne
- Låt svalna lite och fyll upp tarterna fulla när krämen fortfarande är rumsvarm.
- Ställ i kyl ca 1 timme så krämen sätter sig.
Maräng på citron och fläder
- Blanda saft av 2 citroner och 1 dl flädersaft i en bunke väl.
- Vispa äggvita, 1 tsk citronsaft och 20 g socker långsamt till en krämig maräng. Koka under tiden 275 g socker och 70 g vatten till 121 grader.
- Häll ned sockerlagen i marängen och vispa tills marängen är nästan helt kall. Tillsätt lite av citron- och fläderblandningen och fortsätt vispa något minut till.
- Dekorera tarten med maräng och färska jordgubbar.