Praliné

Johan Sörberg

Praliné

3 ingredienser

30 m

Praliné är karamelliserade mandlar eller nötter som mixas fint tills fettet "kryper ut". Det går bra att ersätta nötterna med frön.

Ingredienser

portioner4 - 6
  • 250 g sötmandel (eller nötter)
  • 200 g strösocker
  • 100 g vatten

Gör så här

  1. Rosta mandel eller nötter lätt i ugnen på 180 grader.
  2. Koka upp socker och vatten. När det kokar häller du i mandeln eller nötterna.
  3. Rör medan det kokar. Sockret kristalliserar sig men smälter igen. Det är klart när allt är gyllenbrunt. Mandel brukar knäppa lite vilket är helt i sin ordning.
  4. Häll ut smeten på ett bakplåtspapper eller på en silikonmatta, låt svalna.
  5. Bryt i mindre bitar och mixa i en matberedare. När det nästan är ett pulver så har du en ”torr praliné”. Mixa vidare så att det blir varmare och mer som en pasta (lite oljig) så är den klar.