Praliné

Johan Sörberg

Praliné

3 ingredienser

30 m

Praliné är karamelliserade mandlar eller nötter som mixas fint tills fettet "kryper ut". Det går bra att ersätta nötterna med frön.

Ingredienser

4 - 6 portioner
  • 250 g sötmandel (eller nötter)
  • 200 g strösocker
  • 100 g vatten

Gör så här

  1. Rosta mandel eller nötter lätt i ugnen på 180 grader.
  2. Koka upp socker och vatten. När det kokar häller du i mandeln eller nötterna.
  3. Rör medan det kokar. Sockret kristalliserar sig men smälter igen. Det är klart när allt är gyllenbrunt. Mandel brukar knäppa lite vilket är helt i sin ordning.
  4. Häll ut smeten på ett bakplåtspapper eller på en silikonmatta, låt svalna.
  5. Bryt i mindre bitar och mixa i en matberedare. När det nästan är ett pulver så har du en ”torr praliné”. Mixa vidare så att det blir varmare och mer som en pasta (lite oljig) så är den klar.
Praliné | Köket.se