Poulet Yassa - Senegalesisk kyckling med lök och oliver
På temat friskhet och syra briljerade Evelina för juryn med den här fantatiskt goda och smakrika kycklinggrytan.
Ingredienser
Nokhoss - grönsaksfyllning
- 0,5 grön paprika
- 0,5 röd chilifrukt
- 1 schalottenlök
- 3 klyftor vitlök
- 1 salladslök
- 1 citron, finrivet skal
- 4 msk färsk persilja, hackad
- 1 msk färsk ingefära, riven
- 2 msk olivolja med citron
- 0,5 tsk salt
- 1 krm svartpeppar
Gryta
- 4 gula lökar
- 1 tsk dijonsenap
- 2 msk sweet chilisås
- 1 msk vitvinsvinäger
- 1 dl citronsaft, färskpressad (1 dl = saft från 3 citroner)
- 3 msk olivolja med citron
- 1 dl vatten
- 1 dl gröna oliver utan kärnor
- 1 msk strösocker
- 1 tsk salt
Buljongkokt ris
- 4 dl basmatiris
- 1 msk koncentrerad kycklingfond
- 6 dl vatten
- 1 tsk salt
- 1 tsk olivolja
Till servering
- 1 dl färsk persilja, hackad
- 2 citroner, grillade
- ca 10 gröna oliver
- 0,5 dl marconamandel