Poulet Yassa - Senegalesisk kyckling med lök och oliver

NYHET
Poulet Yassa - Senegalesisk kyckling med lök och oliver
Foto: TV4
Evelina Collin Reuterfors
Evelina Collin Reuterfors

Poulet Yassa - Senegalesisk kyckling med lök och oliver

Av: Evelina Collin Reuterfors

Från: Sveriges mästerkock

31 ingredienser

På temat friskhet och syra briljerade Evelina för juryn med den här fantatiskt goda och smakrika kycklinggrytan.

Ingredienser

  • 1 kg kycklingklubba

Nokhoss - grönsaksfyllning

  • 0,5 grön paprika
  • 0,5 röd chilifrukt
  • 1 schalottenlök
  • 3 klyftor vitlök
  • 1 salladslök
  • 1 citron, finrivet skal
  • 4 msk färsk persilja, hackad
  • 1 msk färsk ingefära, riven
  • 2 msk olivolja med citron
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar

Gryta

  • 4 gula lökar
  • 1 tsk dijonsenap
  • 2 msk sweet chilisås
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 1 dl citronsaft, färskpressad (1 dl = saft från 3 citroner)
  • 3 msk olivolja med citron
  • 1 dl vatten
  • 1 dl gröna oliver utan kärnor
  • 1 msk strösocker
  • 1 tsk salt

Buljongkokt ris

  • 4 dl basmatiris
  • 1 msk koncentrerad kycklingfond
  • 6 dl vatten
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk olivolja

Till servering

  • 1 dl färsk persilja, hackad
  • 2 citroner, grillade
  • ca 10 gröna oliver
  • 0,5 dl marconamandel

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader.

Nokhossfyllda kycklingklubbor:

  1. Kärna ur paprika och chili. Skala lök och vitlök. Skär paprika, chili, lök, vitlök och salladslök i mindre bitar.
  2. Mixa slätt tillsammans med persilja, ingefära, olja, salt och peppar.
  3. Skär ca 5 små snitt i kycklingklubborna och fyll med nokhoss. Det är pilligt men blir så himla gott.

Gryta

  1. Skala och skiva löken tunt.
  2. Blanda lök, senap, sweet chili, vinäger och citronjuice. Blanda med kycklingen i en form eller bunke och täck med plastfolie.
  3. Lyft upp kycklingen ur marinaden, utan att få med någon lök. Spara löken i marinaden till grytan.
  4. Bryn kycklingen i en skvätt olivolja, på hög värme i en stor stekpanna. När den fått fin gyllenbrun färg på båda sidor, lägg över kycklingklubborna i en ugnsform och ställ in i mitten av ugnen 20-30 minuter (beroende på hur stora de är) eller tills innertemperaturen är 75°C intill benet.
  5. Medan kycklingen steker i ugnen; lägg lökblandningen och vatten i en gryta och koka upp. Rör ner resten av Nokhossen och koka på svag värme under lock ca 20 minuter eller tills löken är mjuk, rör då och då.
  6. Grovhacka oliverna till grytan och tillsätt i grytan.
  7. När kycklingen kommit upp i temperatur, tillsätt dem i grytan och låt dem koka med i grytan i ca fem minuter eller tills de nått en innertemperatur på 82 grader intill benet.
  8. Smaka av med salt, citron och peppar. Lägg ner kycklingen och spadet från formen i grytan.

Buljongkokt ris

  1. Skölj riset i kallt vatten noggrant, minst 4 gånger tills all stärkelse är borta och vattnet är klart.
  2. Blanda fond, salt, olja och vatten i en kastrull. Lägg i riset.
  3. Koka upp riset och sänk till låg värme när bubblor börjar synas. Koka i ca 15 minuter.

Förbered garnering

  1. Hacka marconamandlar grovt, halvera citronerna och stek dem på hög värme tills de får fin färg (om du har en brännare kan du steka på lägre värme i ca 3 minuter eller tills de är varma och bränna av dem i efterhand).
  2. Strimla gröna oliver fint.

Servering och garnering

  1. Servera riset med en kycklingklubba, generöst av grytan och citronen vid sidan av. Toppa med persilja, oliver och marconamandlar.