Poulet au vin, serveras med blomkålspuré

Poulet au vin, serveras med blomkålspuré
Foto: TV4

Poulet au vin, serveras med blomkålspuré

Av: Iréne - Osby

Från: Halv åtta hos mig

34 ingredienser

3h

Mustig kycklinggryta, med vitt vin och sidfläsk, serveras med krämig blomkålspuré smaksatt med parmesan.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

marinad

  • 0,5 citron, juice
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk vitpeppar

Poulet au vin

  • 600 g kycklinglårfilé
  • 1 rotselleri
  • 0,5 purjolök, med lite av det vita
  • 10 schalottenlökar
  • 2 blad fänkål
  • 6 skogschampinjoner
  • smör, till stekning
  • 1 vitlök, pressad (gärna solo)
  • 1 tsk rosmarin
  • 0,5 förp frusen persilja
  • 1 tsk timjan
  • 1 lagerblad
  • 1 tsk gurkmeja
  • 1 tsk curry
  • 0,5 tsk paprika
  • 200 g sidfläsk
  • kycklingfond. (efter smak)
  • 3 dl vitt vin
  • 3 dl vatten
  • 2 msk dijonsenap
  • 3 dl grädde
  • salt
  • svartpeppar
  • färsk bladpersilja, till garnering

Blomkålspuré

  • 1 blomkålshuvud, stort
  • 1-2 msk smör
  • 1,5 dl parmesanost, riven
  • 1 dl grädde
  • salt
  • svartpeppar
  • persilja, klippt, till garnering

Gör så här

Poulet au vin

  1. Marinera kycklinglårfiléerna i salt, vitpeppar och juicen från 0,5 citron.
  2. Lägg allt i en plastpåse och låt dra i ca två timmar i kylen. Vänd gärna påsen då och då.
  3. Skölj och skär grönsakerna och svampen i mindre bitar och fräs i smör tills allt mjuknar och får lite färg.
  4. Tillsätt alla kryddor och örter.
  5. Pressa i vitlöken.
  6. Häll över allt i en rostfri gryta. Obs! Vin i järngryta kan missfärga rätten.
  7. Tillsätt vin, kycklingfond och grädde.
  8. Låt puttra på svag värme medan kycklingbitarna bryns i smör.
  9. Tillsätt finskuret sidfläsk mot slutet av stekningen och lägg över kyckling och sidfläsk i grönsaksblandningen.
  10. Låt puttra i ytterligare 25 minuter.

Blomkålspuré

  1. Skär blomkålen i små buketter och låt koka i lätt saltat vatten tills den är mjuk.
  2. Häll av vattnet och låt blomkålen ånga av på plattan.
  3. Tillsätt smör, grädde och parmesanost.
  4. Mixa ingredienserna till en puré.
  5. Smaka av med salt och peppar.

Servering

  1. Servera grytan i djup tallrik med en klick blomkålspuré.
  2. Strö över klippt färsk bladpersilja.