Potatisgratäng med fänkålsstekt falukorv och löksky

NYHET
Potatisgratäng med fänkålsstekt falukorv och löksky
Foto: TV4
stefan ekengren profilbild ny
stefan ekengren profilbild ny

Potatisgratäng med fänkålsstekt falukorv och löksky

22 ingredienser

Smakrik middag med krämig potatisgratäng som möter fänkålsstekt falukorv med knaprig yta och en härlig skysås på lök och grov skånsk senap. Svenska smaker med en twist!

Ingredienser

Potatisgratäng

  • 800 g fast potatis, fint skivad
  • 2 gula lökar, fint skivade
  • 1 klyfta vitlök, finriven
  • 2,5 dl vispgrädde
  • 1 dl mjölk (3 %)
  • 50 g smör
  • 80 g lagrad ost, riven (t.ex. prästost, Västerbottensost eller Svecia)
  • salt
  • svartpeppar, nymald

Fänkålsstekt falukorv

  • 500 g falukorv, skivad
  • 2 msk fänkålsfrö, grovt stött i mortel
  • 40 g smör
  • rapsolja

Lök- och senapssky

  • 2 bananschalottenlökar, fint hackade
  • 1 rödlök, fint hackad
  • 1 klyfta vitlök, finhackad
  • 2 msk skånsk senap
  • 2 msk dijonsenap
  • 2 dl oxfond (utspädd)
  • 40 g smör
  • 1 kruka färsk bladpersilja, grovt hackad
  • salt

Gör så här

Potatisgratäng

  1. Sätt ugnen på 175 grader
  2. Smält smöret i en kastrull och fräs den skivade löken mjuk på låg värme.
  3. Tillsätt grädde, mjölk, vitlök, salt och peppar. Låt koka upp.
  4. Lägg i potatisskivorna och låt sjuda några minuter under omrörning så att det inte bränner i botten.
  5. Häll över allt i en ugnsform. Toppa med den rivna osten och grädda i ca 40 minuter, tills gratängen är gyllene och potatisen mjuk.
  6. Låt vila några minuter innan servering.

Fänkålsstekt falukorv

  1. Klappa in korvskivorna med den stötta fänkålen.
  2. Stek dem krispiga i en blandning av smör och lite rapsolja i en stekpanna. Håll varma till servering.

Lök- och senapssky

  1. Smält smöret i en kastrull och fräs all lök mjuk.
  2. Tillsätt skånsk senap och dijonsenap, låt fräsa ihop någon sekund.
  3. Häll på oxfonden och låt såsen koka ihop någon minut.
  4. Smaka av med salt och rör i den hackade persiljan precis före servering.