Portergravad älgbiff

Portergravad älgbiff
Foto: Jonas Cramby

Portergravad älgbiff

Av: Mikael Einarsson

Från: Nyhetsmorgon

20 ingredienser

1 h

Portergravad älgbiff med friterad jordärtskocka och ingefärskräm är en lyxig huvudrätt som kan göra sig fint till helgen.

Receptet kommer från boken Kocken & Jägaren

Ingredienser

portioner

Älgbiff

  • 1 dl porter
  • 0,5 dl japansk soja
  • 1 klyfta vitlök
  • 4-5 grönpepparkorn, torkade
  • 4-5 enbär, torkade
  • 300 g älgbiff

Ingefärskräm

  • 1 dl crème fraîche
  • 2 msk majonnäs
  • 1 tsk inlagd ingefära, finhackad (gari)
  • 1 tsk färsk ingefära, finriven
  • 1 tsk japansk soja
  • salt
  • svartpeppar

Friterad vitlök och jordärtskocka

  • 2 hela vitlökar, king solo
  • 2 dl standardmjölk
  • 2 jordärtskockor
  • olja (till fritering)
  • salt

Servering

  • salladslök
  • kantareller, smörstekta

Gör så här

Älgbiff

  1. Ge portern ett uppkok i en kastrull. Tillsätt soja, en lättkrossad vitlöksklyfta, grönpeppar och enbär.
  2. Putsa biffen fri från eventuella hinnor och senor. Lägg köttet i en fryspåse, eller i en vakuumpåse, och tillsätt den svala lagen. Marinera köttet 2–3 dagar i kylen.
  3. Ta fram köttet före servering och låt köttet torka lite på hushållspapper. Skär tunna skivor och fördela på tallrikar.

Ingefärskräm

  1. Blanda alla ingredienser till krämen i en bunke och låt stå i kylen till servering.

Friterad vitlök och jordärtskocka

  1. Skala och hyvla vitlöken med mandolin, eller skiva så tunt som möjligt med kniv.
  2. Låt vitlöken dra i mjölk minst två timmar i kylen. Sila av och låt droppa av. Fritera i omgångar tills gyllene i olja som är 180 grader. Låt rinna av på hushållspapper och salta.
  3. Sänk värmen på frityroljan till cirka 160 grader.
  4. Skölj och skiva jordärtskockan tunt med mandolin, eller kniv, och fritera tills de är gyllenbruna. Låt rinna av på hushållspapper och salta.

Servering

  1. Ansa och strimla salladslöken tunt.
  2. Smörstek kantarellerna.
  3. Toppa köttet med salladslök, kantareller, ingefärskräm, friterad jordärtskocka och vitlök.