Portergravad älgbiff

Foto: Jonas Cramby
Portergravad älgbiff
20 ingredienser
1 h
Portergravad älgbiff med friterad jordärtskocka och ingefärskräm är en lyxig huvudrätt som kan göra sig fint till helgen.
Receptet kommer från boken Kocken & Jägaren
Ingredienser
Älgbiff
- 1 dl porter
- 0,5 dl japansk soja
- 1 klyfta vitlök
- 4-5 grönpepparkorn, torkade
- 4-5 enbär, torkade
- 300 g älgbiff
Ingefärskräm
- 1 dl crème fraîche
- 2 msk majonnäs
- 1 tsk inlagd ingefära, finhackad (gari)
- 1 tsk färsk ingefära, finriven
- 1 tsk japansk soja
- salt
- svartpeppar
Friterad vitlök och jordärtskocka
- 2 hela vitlökar, king solo
- 2 dl standardmjölk
- 2 jordärtskockor
- olja (till fritering)
- salt
Servering
- salladslök
- kantareller, smörstekta
Gör så här
Älgbiff
- Ge portern ett uppkok i en kastrull. Tillsätt soja, en lättkrossad vitlöksklyfta, grönpeppar och enbär.
- Putsa biffen fri från eventuella hinnor och senor. Lägg köttet i en fryspåse, eller i en vakuumpåse, och tillsätt den svala lagen. Marinera köttet 2–3 dagar i kylen.
- Ta fram köttet före servering och låt köttet torka lite på hushållspapper. Skär tunna skivor och fördela på tallrikar.
Ingefärskräm
- Blanda alla ingredienser till krämen i en bunke och låt stå i kylen till servering.
Friterad vitlök och jordärtskocka
- Skala och hyvla vitlöken med mandolin, eller skiva så tunt som möjligt med kniv.
- Låt vitlöken dra i mjölk minst två timmar i kylen. Sila av och låt droppa av. Fritera i omgångar tills gyllene i olja som är 180 grader. Låt rinna av på hushållspapper och salta.
- Sänk värmen på frityroljan till cirka 160 grader.
- Skölj och skiva jordärtskockan tunt med mandolin, eller kniv, och fritera tills de är gyllenbruna. Låt rinna av på hushållspapper och salta.
Servering
- Ansa och strimla salladslöken tunt.
- Smörstek kantarellerna.
- Toppa köttet med salladslök, kantareller, ingefärskräm, friterad jordärtskocka och vitlök.