Pörkölt på mammas vis

Pörkölt på mammas vis
Foto: Charlotte Gawell
Daniel Lakatosz 2019
Daniel Lakatosz 2019

Pörkölt på mammas vis

24 ingredienser

90 m

Den här goda och mustiga köttgrytan är jag faktiskt uppväxt med! En värmande och omslutande känsla i varje tugga! Mört kött, smakrik sås och riktigt god och enkel pasta.

Receptet är från Daniels kokbok "Daniels matresa: 9 menyer från världens kök"

Ingredienser

portioner

Pörkölt

  • 1 kg nötkött (t ex rostbiff)
  • 150 g smör
  • 2 gula lökar
  • 1 tsk chiliflakes
  • 0,5 tsk cayennepeppar
  • 1,5 msk paprikapulver milt
  • 0,5 purjolök (det gröna)
  • 2 stjälkar stjälkselleri
  • 3 morötter
  • 10 små eller 5 stora champinjon
  • 3 röda paprikor
  • 500 g passerade tomater
  • 0,5 l vatten, kokhett
  • 3 oxbuljongtärningar
  • 1 tsk allkrydda (t ex vegeta)
  • salt
  • svartpeppar

Pasta

  • 5,5 dl vetemjöl
  • 2 ägg
  • 2 dl vatten
  • 1 tsk salt
  • 1 msk smör

Övrigt

  • 1 kruka färsk kruspersilja
  • crème fraîche

Gör så här

Pörkölt

  1. Putsa köttet och skär i ca 3 cm långa och 1 cm tjocka bitar. Bryn köttbitarna i smör tillsammans med finhackad lök på medelvärme i en gryta. Tillsätt chiliflakes, kajennpeppar och paprikapulver. Sänk värmen och låt fräsa under lock ca 15 minuter. Rör om då och då.
  2. Tillsätt tunt skivad purjolök och blekselleri och låt fräsa ytterligare ca 15 minuter.
  3. Rör i skivade morötter och låt fräsa ca 10 minuter.
  4. Tillsätt champinjoner och paprika i mindre bitar, passerade tomater, vatten, buljongtärningar och allkrydda. Rör om ordentligt och låt sjuda ytterligare ca 10 minuter. Smaksätt med salt och peppar.

Pasta

  1. Blanda mjöl, ägg, vatten och salt i en bunke. Knåda ihop degen med händerna. Lägg den på ett mjölat bord och knåda tills degen känns fast och smidig. Arbeta in ytterligare mjöl om degen känns kletig.
  2. Koka upp vatten i en stor kastrull. Salta generöst. Skär degen i fyra delar, rulla till långa remsor och skär i små bitar på en mjölad skärbräda. Lägg pastabitarna i kastrullen tills de flyter upp. Häll av i en sil och skölj hastigt med kallt vatten. Lägg tillbaka pastan i den varma kastrullen och vänd ner smör.
  3. Servera köttgrytan i djupa tallrikar. Strö över finhackad persilja och servera med pasta och en klick crème fraiche.