Poppistårta - chokladtårta med kolafrosting, passionskräm och popcorn

Poppistårta - chokladtårta med kolafrosting, passionskräm och popcorn
Foto: TV4
Daniel Norberg och Louise Nordahl
Daniel Norberg och Louise Nordahl

Poppistårta - chokladtårta med kolafrosting, passionskräm och popcorn

Av: Daniel Norberg och Louise Nordahl

Från: Hela Sverige bakar

32 ingredienser

Tårta i tre vångingar där saftiga chokladbottnar varvas med kolafrosting och passionsfruktsfyllning. Allt toppas med pappbägare i marsipan och popcorn i mängder.

Ingredienser

Chokladbotten

  • 2,67 dl kakao
  • 5,5 dl strösocker
  • 5,5 dl mjölk
  • 500 g smör, rumsvarmt
  • 4 ägg
  • 8 dl vetemjöl
  • 3 msk vaniljsocker
  • 4 tsk bakpulver

Passionscurd

  • 5 passionsfrukter
  • 1 citron, saften
  • 2 äggulor
  • 250 g syltsocker
  • 1 ägg
  • 50 g smör, rumsvarmt

Passionsfyllning

  • 3 dl vispgrädde
  • 2 tsk florsocker
  • 1 dl passionscurd (se recept ovan)

Salt kolasås

  • 0,5 dl strösocker
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 dl ljus sirap
  • 0,25 tsk flingsalt

Frosting

  • 300 g färskost
  • 225 g smör
  • 12 dl florsocker
  • 2-3 dl salt kolasås (se recept ovan)
  • 3 krm salt
  • hushållsfärg, efter önskemål

Karamelliserade popcorn

  • 100 g popcornkärnor
  • 3-4 msk olja
  • 1,5 dl strösocker
  • 2 msk smör
  • 1,5 tsk bakpulver
  • flingsalt
  • röd hushållsfärg

Gör så här

Chokladbotten

  1. Sätt ugnen på 180 grader.
  2. Smörj och mjöla två höga springformar, en med ca 15 cm i diameter och en med ca 10 cm i diameter.
  3. Blanda mjölk och kakao i en kastrull. Tillsätt även hälften av sockret (ca 3 dl) i blandningen och rör om. Koka upp innehållet i kastrullen på spisen och ta sedan bort från värmen och låt svalna.
  4. Vispa smöret och resten av sockret (ca 3 dl) pösigt. Vispa ner ett ägg i taget.
  5. Häll mjöl, vaniljsocker och bakpulver i en bunke och blanda.
  6. Tillsätt mjölblandningen till smörblandningen, tillsammans med mjölkblandningen, så att allt nu är i samma behållare. Blanda så smeten blir enhetlig.
  7. Häll 2/3 av smeten i den stora formen och 1/3 i den lilla formen. Grädda på 180 grader i ca 40 min.
  8. Låt chokladtårtbottnarna svalna i formen i ungefär 5 minuter, lägg sedan upp på galler och låt svalna helt.
  9. Skär upp varje botten i tre delar.

Passionscurd

  1. Dela och gröp ut fruktköttet ur passionsfrukten och lägg i en kastrull tillsammans med saften av en citron.
  2. Värm i ca 1 minut under omrörning och häll det sedan genom en finmaskig sil för att få bort kärnorna från passionsfrukten. Ta hjälp av en sked för att få ut så mycket saft som möjligt.
  3. Häll passionssaften i en kastrull och vispa i äggulorna, ägget och syltsockret.
  4. Koka upp under konstant omrörning i ca 5 minuter. Ta av från plattan och lägg i smöret lite åt gången.
  5. Häll upp curden i en väl rengjord burk. Förslut och förvara svalt och mörkt.

Passionsfyllning

  1. Vispa grädden och florsockret ihop. Vänd sedan försiktigt ner passionscurden.

Salt kolasås

  1. Karamellisera sockret (sockret ska smälta och bli gyllene i färgen) i en kastrull och tillsätt försiktigt grädde och sirap under omrörning.
  2. Låt koka 7–10 minuter till en kolasås. Rör ner salt. Låt svalna.

Frosting

  1. Vispa ihop alla ingredienser utom kolasås med elvisp.
  2. Tillsätt kolasås i valfri mängd, frostingen ska inte bli för lös. Sätt sedan in i kylen en stund så att frostingen blir hårdare och lättare att jobba med inför dekorering.

Karamelliserade popcorn

  1. Häll 3-4 msk olja i en kastrull och lägg i tre popcorn. Hetta upp på stark värme och vänta tills du hört alla tre popcornen poppa. Då är oljan lagom het. Ta kastrullen av värmen och fiska upp popcornen med hålslev.
  2. Täck bottnen med ett tunt lager majskorn. Sätt på locket och ställ tillbaka kastrullen på värmen. Vänta tills du hör popcornen börja poppa. Slå då av värmen under kastrullen, låt den stå kvar på plattan och låt popcornen poppa klart på eftervärmen. Glöm inte att skaka kastrullen några gånger.
  3. När inga fler pop hörs från kastrullen är den här omgången popcorn klar. Häll upp dem i en skål och salta lätt. Servera genast.
  4. Smält sockret i en kastrull så att det blir en gyllenbrun karamell.
  5. Lägg i smör och bakpulver och vispa. Tillsätt försiktigt karamellfärg. Färgen ska bli mer hallonröd än rosa i kastrullen.
  6. Vänd ner popcorn och lägg upp på en plåt med bakplåtspapper. Strö över lite flingsalt.

Chokladfyllning

  1. Se till att smöret är rumstempererat. Smält sen chokladen över ett vattenbad försiktigt. Låt svalna lite.
  2. Vispa ihop rumstempererat smör, smält choklad, färskost och florsocker.

Marsipanfigurer

  1. Forma och färga marispanen efter önskemål till dekorering.

Montera ihop tårtan

  1. Montera ihop tårtan genom att börja med stor chokladbotten, sedan chokladfyllning, sedan stor chokladbotten, sedan passionsfyllning och till stor chokladbotten.
  2. Det är viktigt att inte bre på fyllningarna förrän bottnarna har svalnat helt.
  3. Därefter gör du ännu ett lager ovanpå med liten chokladbotten, chokladfyllning, liten chokladbotten, passionsfyllning och överst liten chokladbotten.
  4. Skrapa bort eventuell fyllning som runnit ut på sidorna.
  5. Täck sedan hela tårtan med ett jämt lager kolafrosting och avsluta med att dekorera med kolasås, marispanfigurer, karamelliserade popcorn, strössel och dekorationskulor.