Semifreddo

Semifreddo
Foto: TYV4

Semifreddo

11 ingredienser

Semifreddo med ljummen italiensk maräng och färska bär

 Dryckestips från Pontus
Nivole (nr 7787) Passa
Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.
Se fler recept från

Halv åtta hos mig

Ingredienser

Ljummen italiensk maräng

  • 2 ägg, separera vita och gula
  • 1,5 dl strösocker
  • 0,5 vaniljstång
  • 2,5 dl vispgrädde
  • salt (en nypa)
  • 2 äggvitor
  • 1 dl strösocker
  • 1 dl vatten
  • 1 dl färska bär

Hemgjort vaniljsocker

  • 0,5 vaniljstång, urskrapad
  • 1,25 dl strösocker

Gör så här

Semifreddo

  1. Ta fram 3 skålar. Skrapa ur fröna ur den halva vaniljstången.
  2. Vispa äggulorna med sockret och vaniljstångsfröna i den största skålen.
  3. ispa 2,5 dl grädde i en annan skål och vispa 2 äggvitor med en nypa salt i den tredje skålen.
  4. Vänd ner grädde och äggvitor i ägguleblandningen.
  5. Lägg plast eller lock på semifreddon. Frys i minst 3 timmar gärna över natten.

Ljummen italiensk maräng

  1. Blanda socker och vatten i en kastrull och koka ihop till en simmig konsistens.
  2. Vispa under tiden äggvitorna hårt.
  3. Vispa ner den varma sockerlagen i äggvitorna och fortsätt vispa tills en glansig yta uppstår.

Hemgjort vaniljsocker

  1. Häll sockret i en mixer och lägg ned den halva urskrapade vaniljstången. Kör i mixern på full effekt till det har blivit ett pulver

Montering

  1. Skopa upp 2-3 kulor semifreddo i dessertskålar och spritsa toppar av italiensk maräng på semifreddon.
  2. Bränn av topparna med gasolbrännare och lägg på färska bär.
  3. Pudra på hemgjort vaniljsocker med en sikt eller tesil.