Polpette bucatini

Polpette bucatini
Foto: Tv4
Donal Skehan
Donal Skehan

Polpette bucatini

16 ingredienser

45 m

Hemgjorda köttbullar gjorda på köttet från korv är en riktigt god och smart idé. Tillsammans med en musig tomatsås kan det här bli en ny vardagsfavorit. Receptet kommer från programmet Donal's kök, avsnitt 6.

Ingredienser

portioner

Sås

  • 100 g smör
  • 50 ml olivolja
  • 500 g körsbärstomater, halverade
  • 2 kvistar färsk timjan, bladen borttagna
  • 2 klyftor vitlök, skivade

Polpette

  • 500 g korvkött
  • 1 tsk chiliflakes
  • 2 tsk fänkålsfrö, grovt krossade
  • 1 ägg
  • 50 g ströbröd
  • 1 tsk olivolja

Servering

  • 350 g bucatini
  • ca 0,5 dl färska basilikablad
  • parmesanost, riven
  • havssalt
  • malen svartpeppar

Gör så här

  1. Sås
    Mät upp smör och olja i en stekpanna på låg värme.
  2. När smöret smält tillsätter du tomaterna, timjan och vitlök i pannan. Låt puttra på svag värme i 15–20 minuter tills tomaterna har mjuknat helt.
  3. Använd en gaffel för att trycka till tomaterna lite lätt.
  4. Polpette
    Blanda alla ingredienser till polpetten, förutom oljan, i en medelstor skål.
  5. Använd fuktiga händer och forma blandningen till ca 30 stycken köttbullar, ungefär lika stora som en valnöt.
  6. Tillsätt olja i en annan panna på medelhög värme och stek köttbullarna i 10–15 minuter, rör om då och då för att bryna alla sidor.
  7. Servering
    Koka upp en stor kastrull med vatten. Salta vattnet väl och tillsätt pastan. Koka i 10–12 minuter tills pastan är al dente eller enligt anvisningarna på förpackningen.
  8. Häll såsen över köttbullarna och låt det sjuda tills köttbullarna har fått en fin yta.
  9. Häll ner den kokta pastan i såsen och blanda.
  10. Toppa rätten med basilikablad och riven parmesanost.