Pocherad abborrfilé i gräslökssås

Pocherad abborrfilé i gräslökssås
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Pocherad abborrfilé i gräslökssås

12 ingredienser

Att koka fiskfiléer tar inte många minuter, sås till att tillbehören är klara. Den nylagade fisken smakar allra bäst.

Ingredienser

portioner
  • 500 g abborrfilé

Gräslökssås:

  • 2 schalottenlökar
  • 50 g smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 2 dl vitt vin
  • 4 dl fiskbuljong (alt. vatten samt en tärning)
  • 3 dl grädde
  • salt
  • vitpeppar
  • 1 dl gräslök, finskuren
  • 2 tsk citronsaft, pressad

Till servering:

  • potatis, pressad

Gör så här

  1. Gräslökssås: Skala och hacka schalottenlöken fint. Fräs den mjuk i smör. Rör ut mjölet i blandningen och spä med vin och buljong. Tillsätt grädde och koka ihop i 15 minuter utan lock. Rör om då och då. Krydda med salt, peppar, gräslök och citronsaft.
  2. Skär ett snitt på var sida om benraden på filén och plocka bort alla ben på en gång. Koka upp vatten i en kastrull, lägg i fiskfiléerna, koka upp och sänk värmen. Låt fisken sjuda tills den är vit rakt igenom eller till innertemperatur 60°. Ta upp fisken med hålslev och placera på varma tallrikar.
  3. Skeda lite gräslökssås över varje portion och servera resten av såsen bredvid. Pressad potatis passar bra till.