Plommonspäckad fläskkarré med brysselkål

Plommonspäckad fläskkarré
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Plommonspäckad fläskkarré med brysselkål

10 ingredienser

Svensk husmanskost som passar bra till söndagmiddagen.

Ingredienser

portioner
  • 1,2 kg fläskkarré, i bit med ben
  • 12 katrinplommon
  • salt
  • vitpeppar
  • 0,5 tsk malen ingefära

Sås:

  • 2 msk smör
  • 3 msk vetemjöl
  • 6 dl köttbuljong (sky förstärkt med tärning och vatten)
  • 1 dl grädde

Till servering:

  • brysselkål, kokt

Gör så här

  1. Dela katrinplommonen. Gör flera små snitt, 1 1/2 - 2 cm djupa med en knivspets på karréns ovansida. Stoppa in plommonen. Lägg karrén i en ugnssäker och krydda köttet med salt, peppar och ingefära.
  2. Stick in en köttermometer, så att spetsen kommer mitt i den tjockaste delen. Placera ugnsgallret på nedre falsen och sätt in köttet. Stek tills termometern visar 80-85º. Ungefärlig stektid är 1 1/2 - 1 3/4 timme. Ta upp steken låt den vila 10-15 minuter.
  3. Sås: Mät upp skyn, vispa ur formen med lite vatten och blanda med skyn. Smält smöret, rör ner mjölet och spä med skyn. Koka upp, sänk värmen och låt sjuda i 3-5 minuter. Rör ner grädde. Skär loss eventuellt ben från köttbiten och i jämna skivor.