Plommonmarmelad

Plommonmarmelad
Foto: Tv4
Anna Broms Kockarnas kamp 2018
Anna Broms Kockarnas kamp 2018

Plommonmarmelad

10 ingredienser

50 m

Plommonmarmelad är både enkelt och riktigt gott att koka själv. Servera marmeladen exempelvis till fetaost, olivolja och grillat bröd. Eller till frukostyoghurten. Varför inte som en efterrätt med vaniljglass?

Ingredienser

portioner sats
  • 1 kg plommon, urkärnade
  • 4 schalottenlökar
  • 2 msk matolja
  • 3 dl rörsocker
  • 1 chilifrukt
  • 3 cm färsk ingefära, finhackad
  • 1 kanelstång
  • 1 lagerblad
  • 5 msk rödvinsvinäger
  • 1 apelsin, skal och saft

Gör så här

  1. Kärna ur plommonen.
  2. Skiva schalottenlökarna och lägg i tjockbottnad kastrull tillsammans med oljan. Bryn löken utan att den tar färg.
  3. Tillsätt övriga ingredienser, förutom plommonen, vinägern och apelsinen.
  4. När sockret har smält tillsätt du plommonen och rör runt i 5 minuter.
  5. Tillsätt sedan vinäger, apelsinjuicen och apelsinskalet. Koka på svag värme i ca 30-40 minuter tills den tjocknar något.
  6. Häll marmeladen i steriliserade glasburkar.