Plommonmarmelad är både enkelt och riktigt gott att koka själv. Servera marmeladen exempelvis till fetaost, olivolja och grillat bröd. Eller till frukostyoghurten. Varför inte som en efterrätt med vaniljglass?
Ingredienser
sats
1 kg plommon, urkärnade
4 schalottenlökar
2 msk matolja
3 dl rörsocker
1 chilifrukt
3 cm färsk ingefära, finhackad
1 kanelstång
1 lagerblad
5 msk rödvinsvinäger
1 apelsin, skal och saft
Gör så här
Kärna ur plommonen.
Skiva schalottenlökarna och lägg i tjockbottnad kastrull tillsammans med oljan. Bryn löken utan att den tar färg.
Tillsätt övriga ingredienser, förutom plommonen, vinägern och apelsinen.
När sockret har smält tillsätt du plommonen och rör runt i 5 minuter.
Tillsätt sedan vinäger, apelsinjuicen och apelsinskalet. Koka på svag värme i ca 30-40 minuter tills den tjocknar något.