Plåtpytt

Plåtpytt
Foto: Helén Sahlstrand

Plåtpytt

18 ingredienser

30 m

Recept av Gustav Johansson och Helén Sahlstrand från boken Vego i Världsklass.

One planet plate

ONE PLANET PLATE

Detta recept ger 0,5 kg CO2e per portion.

Ingredienser

portioner

Pytten

  • 460 g tofu, marinerad
  • 1 msk rökt paprikapulver
  • 2 sötpotatisar (stora)
  • 1 palsternacka (stor)
  • 2 förp kikärtor [á 380 g]
  • 1 dl soltorkade tomater
  • 3 klyftor vitlök (ekologiska)
  • 1 msk rapsolja (ekologisk)
  • 1 msk malen spiskummin
  • salt
  • svartpeppar

Sås

  • 400 g fast tofu
  • 2 dl havredryck
  • 1 citron, saften
  • salt
  • svartpeppar

Topping

  • ca 1 dl färska örter (t ex. timjan eller oregano)
  • 1 dl solroskärnor

Gör så här

Pytten

  1. Sätt ugnen på 240 grader.
  2. Häll av spadet från kikärtorna spola av dem med kallt vatten och låt rinna av.
  3. Tärna tofu i ca 1 cm stora bitar. Blanda den med det rökta paprikapulvret och låt stå medan du förbereder övriga ingredienser.
  4. Skala och tärna sötpotatisen och palsternacka i 1 cm stora bitar.
  5. Tärna även de soltorkade tomaterna.
  6. Skala och grovhacka vitlöken.
  7. Lägg allt på en plåt med bakplåtspapper. Ringla över olja, strö över spiskummin, salt och peppar. Blanda runt så att allt täcks av olja och kryddor. Baka mitt i ugnen tills allt fått fin färg och potatisen är mjuk, ca 20 minuter.

Sås

  1. Mixa ihop alla ingredienser till en tjock sås. Smaka av med citronsaft, salt och peppar så att du får en syrlig sås, som påminner lite om crème fraiche.

Topping

  1. Finhacka örterna och rosta solrosfröna i en torr stekpanna på hög värme, tills de börjar dofta och få lite färg, utan att brännas. Strö örter och solrosfrön över de nybakade grönsakerna på plåten. Klicka ut såsen här och där.