Plankstek på oxfilé

Foto: Tv4
Plankstek på oxfilé
29 ingredienser
1 h 30 m
Plankstek på oxfilé med bearnaisesås och duchessepotatis är en riktigt lyxig huvudrätt.
Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.
Ingredienser
Duchessepotatis
- 1 kg mjölig potatis
- 3 äggulor
- 3 msk smör
- salt
- peppar
- 3 msk matolja
- 2 dl grädde
Kött
- 600-750 g oxfilé (svensk, ekologiskt och med mycket insprängt fett)
- smör
- olja
- vitlök
- färsk timjan
Bearnaisesås
- 500 g smör
- 9 äggulor
- 1 kruka färsk dragon
- 3 schalottenlökar
- 3 dl vatten
- 1,5 dl vinäger (te.x rödvinsvinäger, vitvinsvinäger eller dragonvinäger)
- 15-20 vitpepparkorn
- 3 msk persilja, hackad (och/eller dragon)
- salt
- peppar
Tillbehör
- 15-20 gröna sparrisar
- salt
- 4 tomater (stora)
- 1 förp kalkonbacon
- färsk persilja
- 1 färsk timjan
- 2 klyftor vitlök
Gör så här
Duchessepotatis
- Skala och skär potatis i mindre bitar och koka dem mjuka.
- Stompa dem sedan till mos.
- Tillsätt äggulor, smör, salt och svartpeppar. Blanda med en elvisp.
- Spritsa ut moset på plankor.
Kött
- Skär upp oxfilén i fyra bitar.
- Stek bitarna på hög värme med smör, olja, vitlök och timjan. Stek i 1,5 minut på varje sida. Ta sedan upp dem direkt.
Bearnaisesås
- Smält smöret på medelvärme i en kastrull.
- Lägg äggulorna i en skål.
- Dra av dragonen från stjälkarna och hacka i mediumstorlek.
- Hacka lök och tillsätt vatten, vinäger och vitpepparkorn i en kastrull.
- Koka på medelhög värme tills det reducerats till hälften.
- När det reducerats till hälften så ta av från plattan och sila ner det i en skål.
- Häll tillbaka vätskan i en kastrull.
- Gör ett vattenbad med en ny kastrull.
- Lägg kastrullen i vattenbadet och tillsätt äggulorna och börja vispa. Fortsätt tills de börjar tjockna och fått en tydlig konsistens.
- Sätt kastrullen på en fuktig kökstrasa och tillsätt smöret. Börja försiktigt och vispa hela tiden. När du är nöjd så tillsätt dragon, persilja, salt och peppar. Smaka av.
Tillbehör
- Skär bort ändarna från sparrisen.
- Koka sparrisen i 2–3 minuter med lite salt.
- Skär av snittarna längst upp på tomaterna och salta.
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Baka tomaterna i en ugnsform i 5–10 minuter.
- Stek baconet och linda det sedan runt sparrisen.
- Ta ut tomater ur ugn och lägg dem på plankorna med moset tillsammans med sparris och bacon.
- Tillaga plankorna i ugnen tills moset fått färg.
- Stek köttet.
- Ta ut plankorna och höj värmen till 250 grader.
- Lägg köttet på plankorna och grädda i ugnen tills moset fått ordentligt med färg.
- Häll på bearnaisesås och servera.