Plankstek på oxfilé

Plankstek på oxfilé
Foto: Tv4

Plankstek på oxfilé

Av: Didrik - Stockholm

Från: Halv åtta hos mig

29 ingredienser

1 h 30 m

Plankstek på oxfilé med bearnaisesås och duchessepotatis är en riktigt lyxig huvudrätt.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner4 - 6

Duchessepotatis

  • 1 kg mjölig potatis
  • 3 äggulor
  • 3 msk smör
  • salt
  • peppar
  • 3 msk matolja
  • 2 dl grädde

Kött

  • 600-750 g oxfilé (svensk, ekologiskt och med mycket insprängt fett)
  • smör
  • olja
  • vitlök
  • färsk timjan

Bearnaisesås

  • 500 g smör
  • 9 äggulor
  • 1 kruka färsk dragon
  • 3 schalottenlökar
  • 3 dl vatten
  • 1,5 dl vinäger (te.x rödvinsvinäger, vitvinsvinäger eller dragonvinäger)
  • 15-20 vitpepparkorn
  • 3 msk persilja, hackad (och/eller dragon)
  • salt
  • peppar

Tillbehör

  • 15-20 gröna sparrisar
  • salt
  • 4 tomater (stora)
  • 1 förp kalkonbacon
  • färsk persilja
  • 1 färsk timjan
  • 2 klyftor vitlök

Gör så här

Duchessepotatis

  1. Skala och skär potatis i mindre bitar och koka dem mjuka.
  2. Stompa dem sedan till mos.
  3. Tillsätt äggulor, smör, salt och svartpeppar. Blanda med en elvisp.
  4. Spritsa ut moset på plankor.

Kött

  1. Skär upp oxfilén i fyra bitar.
  2. Stek bitarna på hög värme med smör, olja, vitlök och timjan. Stek i 1,5 minut på varje sida. Ta sedan upp dem direkt.

Bearnaisesås

  1. Smält smöret på medelvärme i en kastrull.
  2. Lägg äggulorna i en skål.
  3. Dra av dragonen från stjälkarna och hacka i mediumstorlek.
  4. Hacka lök och tillsätt vatten, vinäger och vitpepparkorn i en kastrull.
  5. Koka på medelhög värme tills det reducerats till hälften.
  6. När det reducerats till hälften så ta av från plattan och sila ner det i en skål.
  7. Häll tillbaka vätskan i en kastrull.
  8. Gör ett vattenbad med en ny kastrull.
  9. Lägg kastrullen i vattenbadet och tillsätt äggulorna och börja vispa. Fortsätt tills de börjar tjockna och fått en tydlig konsistens.
  10. Sätt kastrullen på en fuktig kökstrasa och tillsätt smöret. Börja försiktigt och vispa hela tiden. När du är nöjd så tillsätt dragon, persilja, salt och peppar. Smaka av.

Tillbehör

  1. Skär bort ändarna från sparrisen.
  2. Koka sparrisen i 2–3 minuter med lite salt.
  3. Skär av snittarna längst upp på tomaterna och salta.
  4. Sätt ugnen på 200 grader.
  5. Baka tomaterna i en ugnsform i 5–10 minuter.
  6. Stek baconet och linda det sedan runt sparrisen.
  7. Ta ut tomater ur ugn och lägg dem på plankorna med moset tillsammans med sparris och bacon.
  8. Tillaga plankorna i ugnen tills moset fått färg.
  9. Stek köttet.
  10. Ta ut plankorna och höj värmen till 250 grader.
  11. Lägg köttet på plankorna och grädda i ugnen tills moset fått ordentligt med färg.
  12. Häll på bearnaisesås och servera.