Plankstek med oxkött

koket.se
Plankstek med oxkött
Foto: Tv4

Plankstek med oxkött

Av: Mikael - Närke

Från: Halv åtta hos mig

22 ingredienser

1 h 30 m

Den här festliga huvudrätten sätter verkligen guldkant på vardagen!

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig säsong 24, år 2022. Recepten därifrån är komponerade av amatörkockar, Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Se Mikael - Närke laga receptet

logo

Ingredienser

portioner

Mos

  • 1000 g mjölig potatis
  • 4 äggulor
  • 120 g smör
  • 1,5 tsk salt
  • 1 dl cheddarost, riven
  • ca 1 dl mjölk (efter behov)

Oxe

  • 800 g oxfilé
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 2 msk smör

Kantarellsås

  • 3 schalottenlökar
  • 300 g kantareller
  • 5 dl grädde
  • 1 msk oxfond
  • 1 msk kinesisk soja
  • 2 msk vetemjöl
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 tsk salt

Servering

  • 1 knippe grön sparris
  • 1 förp bacon
  • 4 tomater
  • 1 msk persilja

Gör så här

Mos

  1. Skala potatisen och dela i bitar (kan förberedas innan).
  2. Koka potatisbitarna i ca 25 minuter.
  3. Värm ugnen till 150 grader varmluft.
  4. Häll av vattnet från potatisen och mosa dem.
  5. Rör ner äggulor, smör, salt, ost och mjölk tills moset får rätt konsistens.

Oxe

  1. Skär köttet i ca 2,5 cm tjocka skivor, salta och peppra. Låt ligga och vila tills det är rumstempererat.
  2. Stek första sidan i ca 2,5 minut strax under maxtemperatur i smör.
  3. Vänd och stek till ca 52 grader i innertemperatur, ös under tiden med smöret.
  4. Låt vila i folie fram till servering, ca 10 minuter.

Kantarellsås

  1. Hacka schalottenlök fint och bryn bitrana i smör.
  2. Hacka svampen och bryn även den.
  3. Häll samman allt i en såsgryta och tillsätt grädde, oxfond och kinesisk soja. Spara lite grädde att vispa ihop med vetemjöl för att reda såsen.
  4. Salta och peppra.
  5. Allt kan förberedas och värmas innan servering.

Servering

  1. Bryt bort den hårda rotändan av sparrisen, ca 3 cm.
  2. Bunta ihop sparrisen tre och tre och linda en baconskiva runt varje bunt.
  3. Stek sparrisknytena lätt i smör med lite salt.
  4. Skär kryss i tomaterna, ca 1,5-2 cm. Strö över lite persilja och salt.
  5. Sätt in tomaterna i ugnen på plankorna (som du ska servera maten på) i ca 15 minuter.
  6. Ta ut de varma plankorna ur ugnen och höj temperaturen till 225 grader.
  7. Spritsa potatismoset runt kanten på plankorna, utan att få mos i rännan.
  8. Lägg på sparrisknytena och sätt tillbaka i ugnen i ca 15 minuter tills moset fått lagom färg.
  9. Ta sedan ut och lägg på biff och sås som värmts under tiden.
  10. Servera!