Planka på fläskfilé

Planka på fläskfilé
Foto: TV4
Alexander Royson Lindgren
Alexander Royson Lindgren

Planka på fläskfilé

34 ingredienser

Ingredienser

portioner

Duchesspotatis

  • 1 kg mjölig potatis
  • 4 äggulor
  • 5 msk smör
  • 3 msk olivolja
  • salt
  • peppar

Fläskfilé

  • 800 g fläskfilé
  • olivolja
  • smör
  • färsk timjan, några kvistar
  • 3 klyftor vitlök
  • salt
  • peppar

Bearnaisesås

  • 500 g smör
  • 4 schalottenlökar
  • 2 kvistar dragon
  • 4 persiljestjälkar
  • 10 vitpepparkorn
  • 0,5 dl rödvinsvinäger
  • 1 dl vatten
  • 6 äggulor
  • 3 msk persilja, hackad
  • 1 msk dragon, hackad
  • citron
  • worcestersås
  • salt
  • peppar

Tillbehör

  • 4 tomater
  • 2 msk persilja, hackad
  • 4 klyftor vitlök, rivna
  • 4 skivor bacon
  • 300 g haricots verts
  • salt
  • peppar

Gör så här

  1. Duchessepotatis
    Skala potatisen och koka den i lättsaltat vatten. När den är klar låter du den ånga av ordentligt. Pressar potatisen ner i en bunke.
  2. Häll i äggulor och rumsvarmt smör samt oljan och rör försiktigt ihop allt. Smaka av med salt och peppar.
  3. Fläskfilé
    Putsa rent filén från hinnor, salta och peppra runt om rikligt.
  4. Sätt ugnen på 150 grader. Stek filén i smör och olja p hög värme i en stekpanna. Tillsätt vitlök och timjan, ös filén under stekningen. Lägg i en ugnssäker form.
  5. Tillaga i ugnen tills fläskfilén är klar rakt igenom.
  6. Bearnaisesås
    Smält smöret på låg värme i en kastrull. Ta bort kastrullen från plattan och håll smöret varmt.
  7. Finhacka löken och lägg den i en kastrull tillsammans med dragon, persiljestjälkar, vitpeppar, vinäger och vatten.
  8. Reducera ner allt tills ungefär hälften av vätskan återstår. Sila av vätskan ner i en kastrull. (Använd vattenbad i nästa steg eller direkt på plattan med låg värme)
  9. Tillsätt äggulorna och vispa tills såsen tjocknar. Tillsätt det smälta smöret under konstant vispning, i början ska du endast droppa i smöret. När du sedan börjat fått in smöret i såsen kan du öka mängden smör du tillsätter. Viktigt att du ej tar med den vita bottensatsen i smöret.
  10. Tillsätt den hackade persiljan och dragonen. Smaka av worcestershiresås, citron, salt och peppar.
  11. Tillbehör
    Skålla tomaterna och skala dem. Gröp sedan ut ett hål i tomaten och tillsätt där hackad persilja och den rivna vitlöken. Salta och peppra.
  12. Linda baconskivorna runt haricots vertsen.
  13. Montering
    Sätt ugnen på 250 grader och grillfunktionen.
  14. Lägg potatisen i en spritspåse och spritsa ut den runt kanterna på plankan. Lägg upp tomaterna och de baconlindade haricots vertsen.
  15. Sätt in planken i ugnen och grilla av till potatisen har fått en härlig gyllene färg.
  16. Under tiden planken är i ugnen så trancherar du fläskfilén i ca 2-3 cm tjocka skivor.
  17. Ta ut plankan från ugnen och lägg upp köttet på plankan och klicka på rejält med bearnaisesås och servera.