Planka på fläskfilé
Planka på fläskfilé
34 ingredienser
Ingredienser
Duchesspotatis
- 1 kg mjölig potatis
- 4 äggulor
- 5 msk smör
- 3 msk olivolja
- salt
- peppar
Fläskfilé
- 800 g fläskfilé
- olivolja
- smör
- färsk timjan, några kvistar
- 3 klyftor vitlök
- salt
- peppar
Bearnaisesås
- 500 g smör
- 4 schalottenlökar
- 2 kvistar dragon
- 4 persiljestjälkar
- 10 vitpepparkorn
- 0,5 dl rödvinsvinäger
- 1 dl vatten
- 6 äggulor
- 3 msk persilja, hackad
- 1 msk dragon, hackad
- citron
- worcestersås
- salt
- peppar
Tillbehör
- 4 tomater
- 2 msk persilja, hackad
- 4 klyftor vitlök, rivna
- 4 skivor bacon
- 300 g haricots verts
- salt
- peppar
Gör så här
Duchessepotatis
- Skala potatisen och koka den i lättsaltat vatten. När den är klar låter du den ånga av ordentligt. Pressar potatisen ner i en bunke.
- Häll i äggulor och rumsvarmt smör samt oljan och rör försiktigt ihop allt. Smaka av med salt och peppar.
Fläskfilé
- Putsa rent filén från hinnor, salta och peppra runt om rikligt.
- Sätt ugnen på 150 grader.
- Stek filén i smör och olja p hög värme i en stekpanna. Tillsätt vitlök och timjan, ös filén under stekningen. Lägg i en ugnssäker form.
- Tillaga i ugnen tills fläskfilén är klar rakt igenom.
Bearnaisesås
- Smält smöret på låg värme i en kastrull. Ta bort kastrullen från plattan och håll smöret varmt.
- Finhacka löken och lägg den i en kastrull tillsammans med dragon, persiljestjälkar, vitpeppar, vinäger och vatten.
- Reducera ner allt tills ungefär hälften av vätskan återstår. Sila av vätskan ner i en kastrull. (Använd vattenbad i nästa steg eller direkt på plattan med låg värme)
- Tillsätt äggulorna och vispa tills såsen tjocknar. Tillsätt det smälta smöret under konstant vispning, i början ska du endast droppa i smöret. När du sedan börjat fått in smöret i såsen kan du öka mängden smör du tillsätter. Viktigt att du ej tar med den vita bottensatsen i smöret.
- Tillsätt den hackade persiljan och dragonen. Smaka av worcestershiresås, citron, salt och peppar.
Tillbehör
- Skålla tomaterna och skala dem. Gröp sedan ut ett hål i tomaten och tillsätt där hackad persilja och den rivna vitlöken. Salta och peppra.
- Linda baconskivorna runt haricots vertsen.
Montering
- Sätt ugnen på 250 grader och grillfunktionen.
- Lägg potatisen i en spritspåse och spritsa ut den runt kanterna på plankan. Lägg upp tomaterna och de baconlindade haricots vertsen.
- Sätt in planken i ugnen och grilla av till potatisen har fått en härlig gyllene färg.
- Under tiden planken är i ugnen så trancherar du fläskfilén i ca 2-3 cm tjocka skivor.
- Ta ut plankan från ugnen och lägg upp köttet på plankan och klicka på rejält med bearnaisesås och servera.