Pizzadeg med poolish metoden

Pizzadeg med poolishmetoden
martin löf
martin löf

Pizzadeg med poolish metoden

7 ingredienser

2 dagar

Pizza är alltid uppskattat och här hittar du ett riktigt bra recept på hemgjord pizzadeg!

Ingredienser

portioner deg

Dag 1

  • 5 g honung
  • 215 g vatten, ljummet
  • 5 g torrjäst
  • 215 g vetemjöl

Dag 2

  • 300 g vatten, ljummet
  • 500 g vetemjöl, siktat (typ manitoba)
  • 22 g salt

Gör så här

Dag 1

  1. Blanda honung, vatten och torrjäst i en bunke. Tillsätt mjölet och blanda till en slät deg.
  2. Låt stå framme i rumstemperatur i 2 timmar. Ställ sedan in bunken i kylen över natten.

Dag 2

  1. Ta fram polishen och tillsätt ljummet vatten och 500 g siktat vetemjöl (typ manitoba).
  2. Kör degen i degblandaren i ca 10 minuter på låg fart, tillsätt salt de sista 2 minuterna.
  3. Lägg degen i deglåda (eller på bänken under en bakduk) och låt den vila i 30 minuter.
  4. Gör sedan ett “fyrslag”. Vik degen från kant till kant över sig själv 4 gånger och upprepa 3 gånger.
  5. Forma ett bröd eller 3 baguetter och låt jäsa upp en gång till i rumstemperatur. Eller dela upp degen till bullar som väger ca 250 g styck och baka pizza. Du kan även gör pizzasnäckor/bullar enligt Martins tidigare recept.