Pizzadeg med poolish metoden
Pizzadeg med poolish metoden
7 ingredienser
2 dagar
Pizza är alltid uppskattat och här hittar du ett riktigt bra recept på hemgjord pizzadeg!
Ingredienser
Dag 1
- 5 g honung
- 215 g vatten, ljummet
- 5 g torrjäst
- 215 g vetemjöl
Dag 2
- 300 g vatten, ljummet
- 500 g vetemjöl, siktat (typ manitoba)
- 22 g salt
Gör så här
Dag 1
- Blanda honung, vatten och torrjäst i en bunke. Tillsätt mjölet och blanda till en slät deg.
- Låt stå framme i rumstemperatur i 2 timmar. Ställ sedan in bunken i kylen över natten.
Dag 2
- Ta fram polishen och tillsätt ljummet vatten och 500 g siktat vetemjöl (typ manitoba).
- Kör degen i degblandaren i ca 10 minuter på låg fart, tillsätt salt de sista 2 minuterna.
- Lägg degen i deglåda (eller på bänken under en bakduk) och låt den vila i 30 minuter.
- Gör sedan ett “fyrslag”. Vik degen från kant till kant över sig själv 4 gånger och upprepa 3 gånger.
- Forma ett bröd eller 3 baguetter och låt jäsa upp en gång till i rumstemperatur. Eller dela upp degen till bullar som väger ca 250 g styck och baka pizza. Du kan även gör pizzasnäckor/bullar enligt Martins tidigare recept.