Pizzadeg

107 röster
4
Pizzadeg
Foto: TV4

Den klassiska pizzadegen från Neapel kan du använda vilken pizza du än tänker göra. Passa på att förbereda tomatsåsen och fyllningen medan degen jäser.

Visa mer
4

Du behöver

  • 25 g jäst
  • 2,5 dl vatten, 37°
  • 7 dl vetemjöl special
  • 1 tsk salt
Finns i inköpslista

Gör så här

  1. Börja med att göra en startdeg. Lös upp jästen i 1/4 dl av det fingervarma vattnet. Tillsätt ca 2 msk mjöl. Rör ut till en jämn smet. Låt jäsa under bakduk i 30 minuter. Forma en krater med ca 6 dl mjöl (resten sparas till utbakning), med ett så djupt hål som möjligt i mitten. Häll startdegen, saltet och resten av vattnet i hålet. Arbeta försiktigt samman ingredienserna med väl mjölade händer. Knåda ihärdigt i minst 10 minuter.
  2. När degen har blivit smidig, forma den till en limpa och dela den i 4 lika stora delar. Forma delarna till bollar och låt dem jäsa under bakduk ca 2 timmar eller tills de jäst till dubbel storlek.
  3. Använd en boll till en pizza. Knåda den ett par minuter. Tryck och platta ut degen med handflatan till en tunn rund platta på ett bakplåtspapper, då kan du lätt dra över pizzan till den heta plåten utan att bränna dig. Ta hjälp av en kavel för att få degen riktigt tunn. Avsluta med att trycka till med knogarna runt om (ca 2 cm innanför kanten) för att göra den upphöjda kanten, "cornicione". Nu är pizzan färdig att fyllas!
26 januari 2009

laddar fler recept...

Laddar fler recept...