Pizza på 800 graders vis

Oskar Montano
Anders Östblom

Pizza på 800 graders vis

Av: Oskar Montano, Eddi Törnberg, Anders Östblom

Från: Nyhetsmorgon

9 ingredienser

För bästa resultat behövs hög värme, helst runt 400° C. En vanlig köksugn räcker sällan. Testa att använda klotgrill med baksten i, det finns även en uppsjö av vedeldade pizzaugnar att köpa.

Förslag på toppings:

Margeritha
Innan ugnen: tomatsås, fior di latte
Efter ugnen: buffelmozzarella, färsk basilika, olivolja, flingsalt

Bianca
Innan ugnen: fior di latte, provola (rökt buffelmozzarella), vitlök, rödlök, körsbärstomater.
Efter ugnen: ruccola, citron, parmesan

Ingredienser

portioner pizzor

Pizzadeg till 6 pizzor

  • 700 g 00-mjöl
  • 200 g vetemjöl special
  • 20 g salt
  • 10 g jäst
  • 10 g olivolja
  • 600 g vatten, kallt

Tomatsås

  • tomater av god kvalitet
  • salt
  • olivolja

Gör så här

Pizzadeg

  1. Blanda jäst, salt, olivolja och vatten. Häll mjölet i degvätskan, blanda tills du har en smidig deg. Låt degen vila i rumstemperatur i 60 min.
  2. Lyft och vik degen varsamt för att pressa ut luft. Ställ degen under lock i kylskåp i minst 12 timmar, upp till 48 timmar går också bra. Repetera lyft och vik var 6:e timme.
  3. Dela degen i 6 delar och forma dessa till bollar genom att spänna degens kanter och pressa upp ifrån botten av bollen. Täck bollarna och låt dem jäsa i minst 1 timme i rumstemperatur.

Tomatsås

  1. Mixa tomaterna med salt och olivolja.

Baka pizza

  1. Att forma degbollen till en pizza är ett hantverk som tar tid att lära sig. Hantera degen varsamt, platta till degen från mitten, spara kanterna. Anländ en pizzaspade för att skicka in pizzan i ugnen.