Pizza med purjolökspesto

Pizza med purjolökspesto
Foto: Tv4

Pizza med purjolökspesto

0

7 steg att laga

22 ingredienser

20 m + tid i kyl

Pizza med gröna oliver, ost, purjolökspesto, salvia och rosmarin.

Ingredienser

portioner4 - 8 portioner

Pizzabas

  • 15 g jäst
  • ca 3 dl vatten
  • 2 tsk salt
  • ca 9 dl vetemjöl (starkt italienskt mjöl ”tipo 00”)
  • 2 msk olja

Tomatsås

  • 800 g plommontomat (på burk av bättre kvalitet)
  • 1 tsk salt
  • 2 klyfta vitlök
  • 1 tsk strösocker
  • 1 msk olivolja

Purjolökspesto

  • 1 purjolök, fint skuren
  • 3 msk olivolja
  • salt
  • svartpeppar
  • 3 klyfta vitlök
  • 50 g pinjenötter
  • 50 g parmesanost, riven
  • ca 1 dl olivolja

Topping

  • 8 oliver (gröna italienska med kärnor)
  • 50 g ost (fiore di latte)
  • 3-4 färska salviablad
  • 0,5 kvist rosmarin

Gör så här

  1. Pizzabas
    Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vatten, salt och mjöl och arbeta degen i ca 10 minuter.
  2. Forma bullar som är ca 150 gram styck och låt jäsa, helst över natten i kylskåp, eller 10 timmar ute i rumstemperatur.
  3. Tomatsås
    Mixa allt till sås konsistens, behöver inte vara för slät.
  4. Purjolökspesto
    Rosta purjolöken med olja i ugn ca 20 minuter tills löken är helt genombakad, salta och peppra.
  5. Mixa sedan purjolöken till en grov pesto med resterande råvaror.
  6. Topping
    Kavla ut och toppa varje pizzaboll med tomatsås, purjolökspesto, oliver, ost, salvia och rosmarin.
  7. Grädda pizzan i ugnen på högsta temperatur, gärna på en het sten.
TIPS!
läs mer
Sponsrat
ViktVäktarna ät smart2

Goda, enkla knep!

Ät smartare - här är tipsen som gör kroppen glad

Läs mer