Pizza bianco Napoli
Pizza bianco Napoli
17 ingredienser
1 h + jäsning i kylen
En "vit" pizza där tomatsåsen är utbytt mot crème fraiche och toppad med godsaker som guincale (lufttorkad griskind), sparris och tre sorters ostar.
Ingredienser
Pizzadeg
- 500 g vetemjöl
- 300 g vatten
- 200 g surdeg
- 15 g salt
- 1 msk olivolja
Topping
- 2 dl crème fraîche
- 2 msk vatten
- ca 250 g grön sparris
- 300-350 g guanciale, tunt skuren (eller pancetta)
- 500 g mozzarellaost, plockad i mindre bitar
- 80 g parmesanost, finriven
- 80 g pecorinoost, finriven
- chiliflakes
- 1 citron
- 100 g rucolasallad
- olivolja
- salt
Gör så här
Pizzadeg
- Lägg alla ingredienser till degen i en maskin med degkrok. Kör på låg hastighet i 10 minuter. Låt jäsa över natten i kylen.
- Forma degen till bollar. Låt dem jäsa 5 timmar i kylen.
- Ta ut degen och forma bollarna till pizzor på mjölat underlag. Tryck ut dem försiktigt med fingrarna, kavla ej.
Topping
- Sätt ugnen på 275 grader grill. Sätt in en upp och nedvänd plåt högst upp i ugnen.
- Blanda ut crème fraichen med vattnet. Smaka av med salt.
- Skär sparrisen i slantar (ta bort den nedre delen om de är torra och träiga).
- Bred ut crème fraichen på pizzabotten. Fördela alla parmesan, pecorino och mozzarella jämnt över bottnarna. Lägg på de tunt skurna skivorna av guanciale. Toppa med sparrisen. Riv över citronskal. Strö över chiliflakes.
- Grädda en pizza åt gången. För över en pizza till plåten i ugnen, t ex med hjälp av en skärbräda. Låt grädda tills pizzans kanter rest sig, blivit bubbliga och fått lite färg, ca 8-10 minuter.
- Pensla kanterna med olivolja direkt efter bakning, toppa med ruccolasalladen.