Pitepojkar

NYHET
Pitepojkar
Foto: TV4

Pitepojkar

9 ingredienser

Pitepojkar som också kallas anisbröd är ett friterat bakverk med norrländskt ursprung som ofta görs till jul.

Ingredienser

  • 500 g mjölk, kall
  • 1000 g vetemjöl
  • 100 g smör, rumsvarmt
  • 160 g strösocker
  • 50 g jäst
  • 20 g salt
  • 20 g anis
  • olja, att fritera i
  • strösocker, att vända i

Gör så här

  1. Rosta anisen i en torr stekpanna försiktigt. Stöt dem sen i en mortel.
  2. Blanda allt i en degblandare på lägsta växel i ca 15 minuter. Höj växeln lite och låt gå i 5 minuter till.
  3. Lägg degen i en vid bunke och låt vila i ca 30 minuter.
  4. Kavla ut degen ca 0,5 cm tjock.
  5. Skär/sporra ut remsor ca 8 cm x 3 cm, skär 2 snitt i varje bit så det blir en kam.
  6. Jäs i ca 30 minuter
  7. Värm oljan till 180 grader. Fritera några i taget till gyllenbrun färg. Tag upp och låt rinna av någon minut, innan du vänder dem i socker.