Pita med kebabfärs och friterad aubergine

NYHET
Pita med kebabfärs och friterad aubergine
Foto: TV4

Pita med kebabfärs och friterad aubergine

34 ingredienser

Saftig kebab med alla klassiska tillbehör. Det här receptet tar kebaben till nästa nivå med kebabfärs på högrev, friterad aubergine, krispig rödkålssallad, syrlig sumak-lök och en krämig tahiniyoghurt samt het tomatsås.

Ingredienser

Kebabfärs

  • 500 g högrevsfärs
  • 1 gul lök (stor)
  • 1 knippe färsk bladpersilja
  • 2 msk kebabkrydda
  • 2 tsk salt

Friterad aubergine

  • 1 aubergine (stor)
  • 1-2 msk olivolja
  • 2 klyftor vitlök
  • neutral olja, till fritering
  • salt

Sumak-lök

  • 1 gul lök
  • 1 knippe färsk bladpersilja
  • 1 msk sumak
  • olivolja

Rödkålssallad

  • 300 g rödkål
  • 1 citron
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • olivolja
  • salt

Tahiniyoghurt

  • 4 dl turkisk yoghurt
  • 0,5 dl tahinipasta
  • 1 citron
  • 1 klyfta vitlök
  • olivolja
  • salt

Het tomatsås

  • 400 g krossade tomater
  • 1 gul lök
  • 1 msk tomatpuré
  • 1 tsk strösocker
  • chiliflakes
  • olivolja
  • salt
  • svartpeppar

Till servering

  • pitabröd

Gör så här

Kebabfärs

  1. ⁠Riv löken och krama ur saften. Finhacka persiljan.
  2. ⁠⁠Rör ihop alla komponenter ordentligt.
  3. ⁠Stek färsen på medelhög värme tills den får fin stekyta.

Friterad aubergine

  1. ⁠⁠Tärna upp auberginen i stora tärningar ca 3x3 cm. Salta och låt vätska ur.
  2. ⁠Torka av överbliven vätska så auberginen blir torr.
  3. ⁠Fritera till gyllenbrun färg och sila av.
  4. Riv vitlöken.
  5. Blanda den friterade auberginen med vitlöken, olivolja och smaka upp med salt.

Sumak-lök

  1. Skiva löken tunt och finhacka persiljan.
  2. Tillsätt sumaken och en skvätt olivolja.

Het tomatsås

  1. ⁠Finhacka löken.
  2. ⁠Svetta löken i rikligt med olivolja i en kastrull. Tillsätt tomatpurén.
  3. Gå i med de krossade tomaterna och låt sjuda.
  4. ⁠Smaka av med salt, socker, chiliflakes och svartpeppar.

Tahiniyoghurt

  1. Blanda ihop turkisk yoghurt och tahini. Tillsätt en riven vitlök samt saften och zesten från en citron.
  2. ⁠Smaka upp med salt och rikligt med olivolja.

Rödkålssallad

  1. ⁠Skiva rödkålen tunt.
  2. Tillsätt saften från en citron, vitvinsvinäger och en skvätt olivolja.
  3. ⁠Smaka av med salt.
  4. Fyll varma pitabröd med alla komponenter och bjud genast.