Financier är härliga små bakverk med spröd yta och mjuk saftig kaka inuti. Tea gör sina med pistagenötter, brynt smör och rabarber - ljuvligt goda! Perfekta att baka om du har äggvita över.
Se Tea Malmegård laga receptet
Ingredienser
10 - 12 kakor
80 g smör
50 g vetemjöl [1 dl]
125 g florsocker [2 dl]
70 g pistagenötter, rostade
100 g äggvita [3 st]
0,5 tsk vaniljpulver
1-2 stjälkar rabarber
Gör så här
Bryn smöret tills det fått en gyllenbrun färg och doftar nötigt/knäckigt. Vispa emellanåt för att smöret inte ska bränna. Ställ sedan åt sidan och låt svalna av.
Sätt ugnen på 175 grader varmluft.
Pulsa pistagenötterna i en matberedare. Ta ut en matsked grovhackade och lägg åt sidan. Mixa resten till ett fint mjöl.
Blanda vetemjöl, florsocker, vaniljpulver och pistagemjöl. Tillsätt äggvitorna och blanda till en smet.
Pensla formar (t ex såna för mandelmusslor, mazariner eller en muffinsplåt) med lite av det brynta smöret.
Skala och skär rabarbern i 1-2 cm bitar.
Tillsätt det avsvalnade smöret till smeten.
Fyll smeten strax under formens kant. Lägg sedan i 3 bitar rabarber per form.
Baka dem i 17 minuter, öppna luckan och strö över det undanlagda pistagehacket. Baka 5-8 minuter till.
Låt svalna i formarna i cirka 5 minuter innan du stjälper ur dem.