Pinocchio-muffins

NYHET
Pinocchio-muffins
Foto: Köket.se
Hilda Kirkhoff KH
Hilda Kirkhoff KH

Pinocchio-muffins

17 ingredienser

1 h

Hilda Kirkhoff gästar Nyhetsmorgon och bakar pinocchiotårta fast som muffins. Perfekt att bjuda på vid nästa festliga tillsällning!

Ingredienser

portioner

Sockerkaka

  • 100 g smör, rumsvarmt
  • 1,5 dl strösocker
  • 3 äggulor
  • 2 dl vetemjöl
  • 1,5 tsk bakpulver
  • 1 tsk vaniljsocker
  • ev 1 tsk malen kardemumma (valfritt)
  • 2 msk mjölk

Maräng

  • 3 äggvitor
  • 1,5 dl strösocker
  • ev mandelspån (valfritt)

Jordgubbsgrädde

  • 1,5 l färska jordgubbar
  • 3 dl vispgrädde
  • 2 msk strösocker
  • 2-3 blad färsk mynta, fint hackade ( eller citronmeliss) [mängd efter smak]

Montering

  • jordgubbar
  • färsk mynta ( eller citronmeliss)

Gör så här

Sockerkaka

  1. Sätt ugnen på 160 grader över- och undervärme.
  2. Placera ut 12 muffinsformar i en muffinsplåt.
  3. Vik gärna egna muffinsformar av bakplåtspapper! Klipp bakplåtspappret i rutor som är 15x15 cm stora. Dra pappersbiten över ett dricksglas vars botten har lika stor diameter som botten på muffinsplåten. Placera sedan formarna i muffinsplåten.
  4. Vispa smör och socker krämigt med en elvisp.
  5. Tillsätt en äggula i taget (spara äggvitorna till marängen) och vispa tills allt har gått ihop.
  6. Blanda vetemjöl, bakpulver, vaniljsocker och eventuellt kardemumma i en skål.
  7. Tillsätt de torra ingredienserna och mjölken i smeten. Rör ihop till en slät smet.
  8. Fördela smeten jämnt i muffinsformarna. Ställ sedan åt sidan.

Maräng

  1. Vispa äggvitorna till ett fast skum.
  2. Tillsätt lite ströscoker i taget och fortsätt vispa tills marängen är fast och blank.
  3. Klicka eller spritsa ut marängen ovanpå sockerkakssmeten i formarna.
  4. Toppa eventuellt med mandelspån.
  5. Grädda muffinsen i nedre delen av ugnen i ca 25-30 minuter.
  6. Ta ut och låt svalna helt innan de toppas.

Jordgubbsgrädde

  1. Mosa jordgubbarna lätt och låt rinna av genom en sil för att minska vätskan.
  2. Vispa grädden tillsammans med strösocker till en fluffig konsistens.
  3. Hacka mynta eller citronmeliss fint.
  4. Vänd ner jordgubbarna och örterna i grädden. Vispa eventuellt lite till om du önskar en fastare grädde.

Montering

  1. Knacka eventuellt lite på marängen så att det blir ett hål.
  2. Toppa sedan de svala muffinsen med jordgubbsgrädden.
  3. Dekorera med färska jordgubbar och några blad mynta eller citronmeliss.