Rödvinsbräserade oxkinder

Rödvinsbräserade oxkinder
Foto: TV4

Rödvinsbräserade oxkinder

6

21 ingredienser

Rödvinsbräserade oxkinder med sommarkantareller, rökt sidfläsk och haricots verts.

**Dryckestips
**Chateau Sainte Roseline

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och därmed komponerat av en amatörkock. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

Oxkinder

  • 3 oxkinder putsade (à 400 gr)
  • 1 l vin, fylligt
  • 0,5 l tärnad rotselleri, morot, gul lök och vitlök
  • 10 vitpepparkorn
  • 2 lagerblad

Potatis- och chèvregratäng

  • 12 fasta potatisar
  • 1 bit chèvre, så mycket man vill ha
  • grädde

Sås

  • köttavkoket
  • 2 köttbuljongtärningar
  • 0,5 dl strösocker
  • 50 g smör
  • salt (efter smak)
  • peppar (efter smak)
  • maizenaredning

Till servering

  • 1 bit rökt sidfläsk [ca 150 g]
  • kantareller
  • smör
  • salt (efter smak)
  • peppar (efter smak)
  • haricots verts, ca 250 g

Gör så här

  1. Oxkinder
    Fräs kinderna i smör runt om i en järngryta eller dylikt.
  2. Lägg ner rotsaks/lökblandningen och låt fräsa med i 5 minuter.
  3. Häll på vinet och eventuellt vatten så det täcker köttet.
  4. Koka ca 3 timmar eventuellt mer. Känn efter med sticka, den ska vara helt mör.
  5. När köttet är klart, ta upp det och vira in det i aluminiumfolie och lägg åt sidan. Spara köttavkoket till såsen.
  6. Chèvregratäng
    Sätt ugnen på 200 grader.
  7. Tärna potatisen i 1 cm stora bitar.
  8. Koka i lättsaltat vatten
  9. Rör chèvren med lite grädde.
  10. Häll av kokvattnet och låt potatisen torka lite.
  11. Blanda potatis och chèvre i en skål och lägg sedan i portionsformar.
  12. Grädda gyllenbrunt i ca 20 minuter.
  13. Sås
    Smält smöret i en kastrull tills det blir gyllenbrunt.
  14. Sila i spadet och lägg i buljongtärningarna.
  15. Reducera.
  16. Red av med maizenan.
  17. Smaksätt med salt och peppar.
  18. Montering
    Tärna fläsket i ca ½ cm stora tärningar.
  19. Stek knapriga i pannan.
  20. Stek kantarellerna i smör.
  21. Salta och peppra
  22. Fräs hastigt runt haricots verten i smör.
  23. Lägg upp lite av svamp/bön/fläsk blandningen på VARMA tallrikar.
  24. Skiva köttet och lägg på.
  25. Ringla sås över.
  26. Servera med gratängen.