Petras blommiga äppelpaj

Petras blommiga äppelpaj
Foto: TV4
Petra Eriksson
Petra Eriksson

Petras blommiga äppelpaj

Av: Petra Eriksson

Från: Hela Sverige bakar

26 ingredienser

Det här är en lika vacker som god äppelpaj. Det spröda pajskalet fylls med en saftig mazarinkräm, syrliga äpplen och kolasås smaksatt med rosmarin. Av degen som blir över görs dekorativa blommor som du garnerar pajen med. Bjud med vaniljgrädde vid servering.

Ingredienser

portioner

Tartelettdeg

  • 230 g smör, kylskåpskallt
  • 130 g florsocker (2 dl)
  • 390 g vetemjöl
  • 2 ägg (små)

Mazarinfyllning

  • 100 g smör
  • 150 g strösocker (1,25 dl)
  • 1 ägg
  • 100 g mandelmassa, riven
  • 60 g vetemjöl (1 dl)
  • 1 dl morot, rivna (kan uteslutas)

Äppelfyllning

  • 3 äpplen (granny smith)
  • 0,5 citron

Kola

  • 100 g smör
  • 1 dl strösocker
  • 1 dl grädde
  • 1 krm flingsalt
  • 1 dl fänkål, riven (kan uteslutas)
  • färsk rosmarin

Sockerlag

  • 0,5 dl citronsaft
  • 0,5 dl vatten
  • 1 dl strösocker

Vaniljgrädde

  • 3 dl grädde
  • 6 g vaniljpulver (1 tsk)
  • 3 g vaniljsocker (1 tsk)

Garnering

  • färsk rosmarin
  • ätbara blommor, t ex rosa blåklint

Gör så här

Tartelettdeg

  1. Skär det kylskåpskalla smöret i kuber. Blanda florsocker och vetemjöl med elvisp. Ha i smöret lite i taget. Det ska bli en sandig deg. Tillsätt därefter äggen. Blanda inte degen för länge. Plasta in degen och låt vila i kylen i 30 minuter.
  2. Sätt på ugnen på 180 grader (över- och undervärme).
  3. Kavla ut tartelettdegen och klä en pajform med en botten och kant, ca 28 cm i diameter. Tryck ut degen ordentligt så det inte finns några hål. Nagga sedan botten och kanterna ordentligt. Ställ i kyl i 5–10 minuter.
  4. Skär sedan av kanterna med en vass kniv på pajskalet. Spara degen som blir över i kylen!
  5. Grädda pajskalet i ugnen på 12–15 minuter.

Mazarinfyllning

  1. Smält smöret, blanda ner socker och ett ägg i taget. Tillsätt den rivna mandelmassan, morötterna (morötterna kan uteslutas) och mjölet och rör till en jämn smet.
  2. Ta ut pajskalet och häll i mazarinfyllningen. Grädda ytterligare ca 7–10 minuter på samma temperatur.

Äppelfyllning

  1. Under tiden pajen är i ugnen förbereder du äpplena. Skölj och skala. Använd mandolin för att få jämna tunna skivor, ca 4-5 mm tjocka. Lägg skivorna i en bunke och pressa saften från en halv citron samt zest över.

Kolasås

  1. Bryn smöret till kolan under vispning i tjockbottnad kastrull. När det är färdigbrynt tillsätter du socker och låter koka ihop. Häll sedan på grädden och låt koka ihop till en tjockare konsistens.
  2. När kolan är ca 107 grader tar du av den från spisen. Strössla i en nypa flingsalt. Ställ åt sidan tillsammans med rosmarinkvistar och den rivna fänkålen (fänkålen kan uteslutas), låt svalna.
  3. Ta degen du sparade i kylen och kavla ut för att sedan stansa ut blommor. Lägg dem i kyl så länge medan du väntar på pajen.
  4. När pajen är klar tar du ut den och häller på kolasåsen och dekorerar med äpplena. Dekorera sedan pajen med de utstansade blommorna i ett dekorativt mönster. Pensla mönstret med uppvispat ägg.
  5. Baka av pajen ytterligare en gång, ca 15 minuter så att blommorna får fin färg.

Sockerlag

  1. Häll alla ingredienser i en kastrull och värm tills sockret har löst upp sig. Ställ åt sidan.
  2. Ta sedan ut pajen, pensla direkt med sockerlag.

Servering

  1. Vispa grädde fluffigt tillsammans med vaniljsocker och vaniljpulver, servera i en skål bredvid. Dekorera pajen med rosmarinkvistar och blåklint.