Persikoträdgård
Persikoträdgård
31 ingredienser
En ätbar trädgård med drömmiga smaker av kardemumma, fikon, saffran och persika.
Ingredienser
Kardemummabotten
- 2 dl strösocker
- 4 ägg
- 1,5 dl vetemjöl
- 1 dl potatismjöl
- 2 tsk bakpulver
- 2 tsk vaniljsocker
- 60 g smör, smält
- 1 msk kardemummakärnor
- 4 msk vallmofrö
Fikon- och mascarponekräm
- 250 g mascarpone
- 100 g torkade fikon
- 200 g färska fikon, att lägga på krämen
- 0,5 dl honung
- 0,5 dl honung, att ringla över
Persikopannacotta
- 1 burk inlagda persikor, i sockerlag (à 420 g)
- 3 dl vispgrädde
- 0,5 dl strösocker
- 1 tsk agar-agar
Saffran- och honungssirap
- 0,5 dl honung
- 2 dl vatten
- 0,5 g saffran
Marängsmörkräm
- 4 äggvitor
- 2 dl strösocker
- 250 g smör, rumsvarmt
- 2 tsk vaniljpulver
Ätbar mossa
- 24 g strösocker
- 24 g glykossirap
- 2 ägg
- 50 g vetemjöl
- 10 g bakpulver
- grön hushållsfärg
Gör så här
Kardemummabotten
- Sätt ungen på 190 grader. Täck en avtagbar form med bakplåtspapper, både på botten och sidorna. Smält smöret.
- Lägg en skål över vattenbad och värm upp socker med ägg tills alla sockerkristaller har smält, ca 50-60 grader. Vispa därefter till rumstemperatur.
- Blanda alla torra ingredienser och sikta ned i smeten. Vänd försiktigt runt med en slickepott. Tillsätt därefter smöret.
- Grädda kakan mitt i ugnen i ca 30 minuter.
- Låt svalna upp och ner på ett galler utan att ta av från formen.
Fikon- och mascarponekräm
- Mixa det torkade fikonen i en matberedare.
- Vispa samman mascarponekrämen, fikon och honung. Låt vila i kylskåpet.
Persikopannacotta
- Mixa de avrunna persikohalvorna med en stavmixer till en puré.
- Koka upp purén med agar agar och låt svalna.
- Vispa upp grädden lätt. Blanda lite av grädden i purén och rör sen försiktigt in resten av grädden. Låt det sätta sig i kylen.
Saffran- och honungssirap
- Koka upp vatten och saffran i en kastrull på låg värme. Rör i honungen tills all honung har smält. Ställ åt sidan och låt det kallna.
Marängsmörkräm
- Värm upp äggvitan och sockret över vattenbad tills det når 65-70 grader och alla sockerkristaller har smält.
- Häll över i en rostfri och torr vispskål och vispa i 10 minuter tills marängen har svalnat.
- Tillsätt smöret i små bitar medan marängen vispas på medelhastighet. Tillsätt vaniljessens. Vispa sedan på högsta hastighet i 3 minuter.
- Färga med hushållsfärg och fyll spritspåsar med krämen.
Montering
- Pensla rikligt med saffran- och honungssirapen på alla tårtbottnar.
- Spritsa smörkrämen runt om tårtbottnen för att skapa en vägg. Bred på persikopannacottan på första bottnen.
- Lägg på nästa botten och upprepa med smörkrämen. Bred på fikon- och mascarponekrämen.
- Lägg på sista bottnen och täck hela tårtan med smörkräm. Låt vila i kylskåpet innan du spritsar.
Ätbar mossa
- Vispa ägg, socker och sirap tills det blir fluffigt.
- Sikta ner mjöl och bakpulver. Vispa samman allting. Dela smeten i två delar och färga färga i två olika nyanser av grön. Blanda samma igen och mikra i 1–2 minuter. Låt vila ordentligt.