Oxfilé med rödvinssky

47 röster
Oxfilé med rödvinssky
Foto: Ulrika Pousette

Oxfilé med rosmarin- och rödvinssky (rödvinssås). Gör gärna en god risotto att servera till oxfilén. Recept ur kokboken Pernillas jul.

Gott till stekt oxfilé med rödvinssky

Risotto med sparris »


 
Se fler recept ur boken

Pernillas jul


Visa mer

Du behöver

Oxfilé

  • 4 oxfilébitar à ca 140 g
  • Salt
  • svartpeppar
  • smör till stekning

Rödvins- och rosmarinsky

  • 2 dl hett vatten
  • oxbuljongstärning
  • 2 dl rödvin
  • 0,5 dl portvin
  • en kvist rosmarin
  • salt
  • svartpeppar

Gör så här

  1. Oxfilé
    Ta ut köttet ur kylskåpet någon timme innan stekning så att det blir rumstempererat.
  2. Salta och peppra oxfilén runtom.
  3. Hetta upp en stekpanna, lägg i en klick smör och stek köttet några minuter på varje sida tills det får en fin färg.
  4. Innertemperaturen bör vara 50-55 grader för blodig, cirka 60 grader för medium.
  5. Ta köttet ur pannan och varmhåll det medan du gör rödvinssky.
  6. Rödvinssky
    Häll det heta vattnet i pannan vispa ner buljongtärningen och tillsätt rödvin, portvin, och rosmarinkvisten.
  7. Koka ner tills cirka 2/3 återstår och rödvinssåsen tjocknat något.
  8. Smaka av med salt och peppar.
  9. Lägg upp stekt oxfilé, gärna på varma tallrikar, servera med rödvinsskyn, tomater och valfritt tillbehör.
26 januari 2012
Kökets kurser

laddar fler recept

Laddar fler recept