Ostbricka med portvinskokta fikon

Ostbricka med portvinskokta fikon
Foto: Ulrika Pousette
Pernilla Wahlgren
Pernilla Wahlgren

Ostbricka med portvinskokta fikon

4 ingredienser

En god efterätt på julfesten. Receptet är hämtat ur boken Pernillas jul.

Servera gärna ett glas portvin till.

Se fler recept ur boken

Pernillas jul

Ingredienser

  • 2 dl portvin
  • 1 dl strösocker
  • 4 färska fikon
  • Ett urval av goda ostar, blanda gärna ostar med olika karaktär, hårda och mjuka

Gör så här

  1. Låt portvin och socker koka ett par minuter i en vid kastrull eller i en traktörpanna.
  2. Dela fikonen i halvor och lägg i dem med snittytan ner i lagen.
  3. Koka fikonen 2–3 minuter och ös dem lite under tiden så att de får portvin över sig också.
  4. Ta upp dem och lägg åt sidan.
  5. Koka lagen några minuter till så att den blir trögflytande och nästan karamelliserad.
  6. Skär portionsbitar av ostarna och servera tillsammans med fikonen och några droppar av den tjocka portvinslagen.