Perfekt pajskal - se & gör
Perfekt pajskal - se & gör
8 ingredienser
50 m
Ett allsidigt grundrecept för matiga pajer av alla de slag. Bakar du inte pajen i en springform med höga kanter kan du skära bort överflödig pajdeg eller vika in det över fyllningen. Eller spara överbliven pajdeg i kyl eller frys tills nästa gång du ska baka paj. /Lisa
Tips! Uteslut spiskummin och kumminfrön om du vill ha ett naturellt pajskal.
Se Lisa Lemke laga receptet

Ingredienser
- 1 dl vetemjöl
- 2 dl grahamsmjöl
- 70 g kvarg
- 70 g smör, kylskåpskallt
- 0,5 tsk salt
- 1 msk hel kummin
- 0,5 tsk malen spiskummin
- 1,5 msk vatten, kallt
Gör så här
- Skär smöret i tärningar. Arbeta hastigt samman mjölsorterna, kryddor, kvarg och smör, det går smidigast i en matberedare med knivarna på men för hand går också. Tillsätt slutligen vattnet och arbeta samman till en smidig deg.
- Vält ut degen på lätt mjölat bakbord och knåda den lätt. Kavla ut den till en rund platta som är ca 3 mm tjock. Tillsätt eventuellt mer mjöl på bakbordet under tiden så den inte fastnar.
- Klä en springform med löstagbara kanter med degen. Var noga med att trycka ut degen ordentligt i kanterna (vid botten) och att nypa till extra längst uppe på sidkanterna. Skär bort eventuell överflödig pajdeg som sticker ut över kanterna. Täck formen med plastfolie och låt vila kallt i ca 30 minuter.
- Värm under tiden ugnen till 225 grader. Ta ut pajen och ta bort plastfolien. Nagga pajbotten med en gaffel, täck kanterna med aluminiumfolie och förgrädda i mitten av ugnen i ca 12 minuter eller tills botten känns genomgräddad. Ta ut pajen och ta bort aluminiumfolien.