Lammkotletter med sommarsallad

Lammkotletter med sommarsallad
Foto: Martin Löf
Per Morberg 2018
Per Morberg 2018

Lammkotletter med sommarsallad

23 ingredienser

Grillade lammkotletter med smak av färska örter och vitlök. Servera dem med en sommarsallad och gärna även grillad potatis.

Ingredienser

portioner
  • 700-800 g lammkotlett
  • salt (efter smak)
  • peppar (efter smak)

marinad

  • 2 klyftor vitlök
  • några myntablad
  • 1 kvist färsk rosmarin
  • 1 kvist färsk timjan
  • 1-2 dl olivolja
  • 1 dl rött vin

Sommarsallad

  • 1 salladshuvud
  • några fina sommartomater
  • 2 avokador
  • 1 rödlök
  • 150-200 g fetaost
  • 1 dl kalamataoliver
  • lite finstrimlad fänkål, blekselleri eller mangold

dressing

  • 0,5 dl olivolja
  • citron, pressad
  • 2 msk balsamvinäger
  • 1-2 klyftor vitlök, pressade
  • Färska örtkryddor (t ex oregano, basilika, timjan)
  • salt (efter smak)
  • peppar (efter smak)

Gör så här

Marinad

  1. Skala och finhacka vitlöksklyftorna till marinaden och hacka myntan.
  2. Lägg hacket i en plastpåse, tillsätt örtkryddorna och häll i oljan och rödvinet.
  3. Lägg kotletterna i påsen och låt dem marinera i kylen, gärna några timmar.
  4. Ta upp köttet och krydda det med salt och peppar.
  5. Grilla kotletterna tills de ser härligt gyllenbruna ut, 3–4 minuter på varje sida.
  6. Servera med sommarsallad och gärna en het tomatsalsa och eventuellt grillad potatis.

Sommarsallad

  1. Riv sallaten i mindre bitar.
  2. Skär tomaterna i bitar.
  3. Kärna ur avokodorna, gröp ur köttet och skär det i bitar.
  4. Skala och skiva rödlöken tunt.
  5. Lägg alltsammans i en skål.
  6. Smula ner fetaosten.
  7. Tillsätt oliverna och eventuellt lite fänkål, blekselleri eller mangold.

Dressing

  1. Blanda olivolja, citron, vinäger, vitlök och örtkryddor och smaka av med salt och peppar.
  2. Häll dressingen över salladen.
  3. Rör om försiktigt och låt stå i en halvtimme innan du serverar.