Kall potatis och purjolöksoppa

6 röster
30 min
4

En härlig soppa på potatis och purjolök. Lika gott på sommaren som på vintern.

I programmet lagades även

Spett från havet med aioli


Visa mer
30 min
4
4 portioner

Du behöver

  • 400 g potatis
  • 1 purjolök
  • 1 gul lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 5 dl grönsaksbuljong
  • 5 dl mjölk
  • 50 g smör

Gör så här

  1. Skala potatisen och löken/vitlöken.
  2. Dela purjon längs med och skölj bort eventuell sand och jord.
  3. Skär alltsammans (utom det grova och mörkgröna på purjon) i bitar och lägg i en kastrull tillsammans med smöret.
  4. Låt alltsammans sautera utan att få färg.
  5. Häll i buljongen, mjölken och grädden.
  6. Låt koka i 25-30 minuter, mixa till en slät konsistens.
  7. Smaka av med salt och peppar.
  8. Ställ undan i kylen för avsvalning.
  9. Vid servering, mixa soppan och blanda ev i lite mjölk om du vill tunna ut den något.
24 januari 2011
Kökets box

laddar fler recept

Laddar fler recept