Pepparrotskött med rotfrukter

Pepparrotskött med rotfrukter
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Pepparrotskött med rotfrukter

21 ingredienser

De billigare styckningsdelarna av nötkött passar utmärkt att koka. Pepparrotskött är en gammal svensk husmansrätt som är bådevälsmakande och smal.

Ingredienser

portioner
  • 600 g högrev (eller bringa av nöt)
  • 10 vitpepparkorn
  • 3 kryddpepparkorn
  • 1 lagerblad
  • 1 tsk salt
  • 2 gula lökar
  • 1 morot
  • 1 palsternacka
  • 20 g rotselleri
  • persiljestjälk

Sås

  • 4 dl buljong från koket
  • 1,5 tsk majsstärkelse, utrört i lite vatten
  • 2 dl grädde
  • 2 msk färsk pepparrot, riven
  • 1 tsk dijonsenap
  • salt
  • vitpeppar

Till servering:

  • 2 morötter
  • 1 palsternacka
  • 50 g rotselleri
  • broccoli, kokt
  • persilja, hackad

Gör så här

  1. Skala lök, morot, palsternacka och rotselleri och skär i mindre bitar. Lägg köttet i en kastrull och slå på kallt vatten. Låt koka upp ordentligt, häll av vattnet och spola av köttet. Lägg tillbaka köttet i kastrullen, slå på nytt vatten, koka upp och skumma av. Tillsätt grönsaksbitarna, vit- och kryddpepparkorn, lagerblad, salt och persiljestjälkar och låt allt sjuda i 1 1/2–2 timmar, tills köttet är mört. Ta upp köttet och håll det varmt.
  2. Ansa morötter, palsternacka och selleri till servering och skär dem i mindre bitar. Sila av buljongen, kasta bort grönsaker och rotfrukter som kokat i buljongen, och koka rotfrukterna till servering mjuka i den. Ta upp och håll dem varma. Mät upp 4 dl buljong i en kastrull, rör ner majsstärkelse utrört i vatten och låt koka upp. Tillsätt grädde, senap och pepparrot, krydda med salt och peppar och låt koka upp.
  3. Koka broccolin i lättsaltat vatten. Hacka persiljebladen. Skär upp köttet i skivor och servera med broccoli, rotfrukter och pepparrotssås. Bjud hackad persilja till.