Pepparkaksrulltårta med kolafyllning och lingonfrosting

Pepparkaksrulltårta med kolafyllning och lingonfrosting_1
Foto: Caroline Tengen

Pepparkaksrulltårta med kolafyllning och lingonfrosting

15 ingredienser

1 h

Den här magiska rulltårtan innehåller alla smaker du önskar dig till jul. Saftig pepparkaka, len kola och härlig lingonfrosting. Allt gott.

Testa Dansukker Ljust Muscovadorörsocker!
Dansukker Ljust Muscovadorörsocker

Testa Dansukker Ljust Muscovadorörsocker!

Förhöjer smaken på mjuka kakor, småkakor, desserter, julgodis, och varma drycker.

Läs mer

Ingredienser

styck

Kolasås

  • 1 dl Dansukker Ljust Muscovadorörsocker
  • 1,5 msk Dansukker Ljus Sirap
  • 15 g smör
  • 1 dl vispgrädde

Rulltårta

  • 3 ägg
  • 2 dl Dansukker Farinsocker
  • 0,5 dl mjölk
  • 2 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1,5 msk pepparkakskrydda

Frosting, bas

  • 300 g färskost
  • 1,5 dl Dansukker Florsocker
  • 4 dl vispgrädde

Kolafyllning

  • 0,67 sats frosting
  • 1,5 dl kolasås

Lingonfrosting

  • 0,33 sats frosting
  • 100 g lingonsaft

Gör så här

Kolasås

  1. Blanda socker, sirap och smör i en tjockbottnad kastrull. Låt koka i ca 2 minuter tills det börjar karamelliseras eller tjockna lite.
  2. Häll försiktigt i lite grädde i taget så att det inte skvätter. Koka ytterligare ca 4 minuter.
  3. Häll upp i en varm och väl rengjord glasburk och låt stelna i kylen.

Rulltårta

  1. Sätt ugnen på 250 grader, under- och övervärme.
  2. Vispa ägg och farinsocker några minuter tills det är riktigt fluffigt.
  3. Tillsätt mjölk och rör om.
  4. Blanda mjöl, bakpulver och pepparkakskryddor i en skål och vänd sedan ner det i smeten. Rör till en jämn smet.
  5. Bred ut smeten i en långpanna klädd med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen i ca 4-5 minuter.
  6. Lägg ett nytt bakplåtspapper på en ren kökshandduk och strö på strösocker. Stjälp upp den gräddade botten på bakplåtspappret och dra av pappret som botten gräddats på. Dutta med en blöt pensel om pappret sitter fast.
  7. För att rulltårtan inte ska spricka så rulla in botten i både det nya bakplåtspappret och handduken. Låt svalna.

Frosting, bas

  1. Vispa färskost, florsocker och grädde till en hård frosting.
  2. Lägg två tredjedelar i en skål och en tredjedel i en annan skål.

Kolafyllning

  1. Rör ner kolasås i skålen med mest frosting och rör om försiktigt.
  2. Rulla ut botten, bred på kolafyllningen och rulla ihop.

Lingonfrosting

  1. Tina lingon och spara några till dekoration. Pressa resten genom en finmaskig sil.
  2. Vänd ner lingonsaften i skålen med mindre frosting och rör om försiktigt.
  3. Lägg lingonfrostingen i en spritspåse och spritsa på toppen av rulltårtan.
  4. Dekorera med lingon.
TIPS!
Fler tips!
Saffranskaka med toscatäcke

Fler tips!

Här hittar du fler ljuvliga baktips från Dansukker

Läs mer