Pepparkaksdonut

Pepparkaksdonut
Foto: Caroline Tengen

Pepparkaksdonut

12 ingredienser

1 h 30 min + jäsning

Julpyssel deluxe! Frasigt, glasyrigt och strössligt.

Testa Dansukker Vit Sirap!
Dansukker vit sirap produkt

Testa Dansukker Vit Sirap!

Perfekt till bullar, vetebröd, godis, glass och desserter.

Läs mer

Ingredienser

styck

Donuts

  • 25 g jäst
  • 2,5 dl mjölk, rumstempererad
  • 1 dl Dansukker Svensk Vit Sirap
  • 2 ägg
  • 85 g smör, rumstempererat
  • 3 msk pepparkakskrydda
  • ca 10 dl vetemjöl
  • 0,5 tsk salt

Fritering

  • 1,5 dl neutral olja

Glasyr

  • 6-8 dl Dansukker Florsocker
  • ca 6-8 msk clementinsaft (eller vatten)

Montering

  • strössel (juligt)

Gör så här

Donuts

  1. Smula ner jästen i en degbunke och tillsätt mjölk. Rör tills jästen löst sig.
  2. Blanda ner sirap, ägg, smör, pepparkakskrydda och hälften av mjölet. Arbeta degen blank och smidig.
  3. Tillsätt salt och ytterligare mjöl och arbeta degen tills den släpper från bunkens kanter. Degen ska vara lite kladdig.
  4. Stjälp upp degen på mjölat bakbord och kavla ut den till en 1 cm tjock platta. Stansa ut cirklar med hjälp av t.ex. ett glas eller annan utstickare på ca 7-8 cm i diameter. Stansa sedan ut ytterligare en mindre cirkel i mitten på ca 2 cm i diameter.
  5. Pensla bakplåtspapper sparsamt med olja och lägg donutsen på dem. Täck med bakduk och låt jäsa i 2-3 timmar.

Fritering

  1. Hetta upp oljan till 175 grader och fritera donutsen ca 1 minut på varje sida. Ta upp dem med en hålslev och låt rinna av på hushållspapper. Låt svalna helt innan du dekorerar med glasyr och strössel.

Glasyr

  1. Blanda florsocker och clementinsaft. Tillsätt lite vätska i taget tills du får en bra konsistens. Rör till en jämn glasyr.

Montering

  1. Doppa donutsen i glasyren, låt rinna av och strö sedan på strössel.
TIPS!
Fler tips!
Toffifee

Fler tips!

Här hittar du fler ljuvliga baktips från Dansukker

Läs mer