Perfekt till bullar, vetebröd, godis, glass och desserter.
Läs mer
Ingredienser
styck
Donuts
25 g jäst
2,5 dl mjölk, rumstempererad
1 dl Dansukker Svensk Vit Sirap
2 ägg
85 g smör, rumstempererat
3 msk pepparkakskrydda
ca 10 dl vetemjöl
0,5 tsk salt
Fritering
1,5 dl neutral olja
Glasyr
6-8 dl Dansukker Florsocker
ca 6-8 msk clementinsaft (eller vatten)
Montering
strössel (juligt)
Gör så här
Donuts
Smula ner jästen i en degbunke och tillsätt mjölk. Rör tills jästen löst sig.
Blanda ner sirap, ägg, smör, pepparkakskrydda och hälften av mjölet. Arbeta degen blank och smidig.
Tillsätt salt och ytterligare mjöl och arbeta degen tills den släpper från bunkens kanter. Degen ska vara lite kladdig.
Stjälp upp degen på mjölat bakbord och kavla ut den till en 1 cm tjock platta. Stansa ut cirklar med hjälp av t.ex. ett glas eller annan utstickare på ca 7-8 cm i diameter. Stansa sedan ut ytterligare en mindre cirkel i mitten på ca 2 cm i diameter.
Pensla bakplåtspapper sparsamt med olja och lägg donutsen på dem. Täck med bakduk och låt jäsa i 2-3 timmar.
Fritering
Hetta upp oljan till 175 grader och fritera donutsen ca 1 minut på varje sida. Ta upp dem med en hålslev och låt rinna av på hushållspapper. Låt svalna helt innan du dekorerar med glasyr och strössel.
Glasyr
Blanda florsocker och clementinsaft. Tillsätt lite vätska i taget tills du får en bra konsistens. Rör till en jämn glasyr.
Montering
Doppa donutsen i glasyren, låt rinna av och strö sedan på strössel.