Pepparglaserad anka med jordärtskocka

NYHET
Pepparglaserad anka med jordärtskocka
Foto: TV4
Daniel Mullern
Daniel Mullern

Pepparglaserad anka med jordärtskocka

37 ingredienser

1 h

Den här lyxiga huvudrätten består av pepparglaserad anka med jordärtskocka, grönkål och aromatisk chili.

Ingredienser

Håll skärmen tänd
portioner

Anka

  • 2 ankbröst [à 400 g]
  • salt
  • nymalen svartpeppar
  • 25 g smör
  • 1 klyfta vitlök, krossad
  • 1 kvist backtimjan

Glaze

  • 4 msk sirap
  • 4 msk ättiksprit 12 %
  • 20 g färsk ingefära, hackad
  • 1 msk japansk soja
  • 100 g shiitakesvamp
  • 1 msk timutpeppar, mortlad

Puré

  • 200 g jordärtskocka, skalad
  • 50 g smör
  • 0,5 bananschalottenlök, finhackad
  • 0,5 king solo vitlök, finhackad
  • 1 dl kycklingfond
  • 1 dl grädde
  • 0,5 msk misopasta
  • 1 msk sherryvinäger
  • 2 g salt

Bakade jordärtskockor

  • 16 jordärtskockor (medelstora)
  • 1 msk matolja
  • salt

Gränkål

  • 100 g grönkål, plockade blad
  • 2 msk matolja
  • salt
  • peppar

Aromatisk olja

  • 2 dl matolja
  • 1 msk gochugaru (flakes)
  • 1 tsk chiliflakes
  • 10 hela nejlikor
  • 1 lagerblad
  • 1 kanelstång
  • 10 kardemummakärnor
  • 1 krm fänkålsfrö
  • 2 stjärnanis

Gör så här

Håll skärmen tänd

Anka

  1. Putsa ankbrösten och snitta fettkappan lätt. Salta och peppra.
  2. Stek ankan med skinnsidan ner på medelhög värme.
  3. När skinnet är krispigt och gyllenbrunt så vänd på brösten samt tillsätt smör, vitlök och timjan.
  4. Ös brösten i ca 2 minuter.
  5. Stek färdigt i ugnen på 125 grader till en innertemperatur på 56 grader.

Glaze

  1. Koka upp sirap, ättika, ingefära och soja.
  2. Lägg svampen i lagen och låt småkoka i ca 5 minuter.
  3. Sila bort och spara svampen samt ingefäran till senare.
  4. Reducera ner vätskan till hälften.
  5. Pensla ankbrösten med glazen och strö över timutpeppar.
  6. Skiva ankan i ca 1cm tjocka skivor.

Puré

  1. Skär jordärtskockan i mindre bitar.
  2. Bryn bitarna i smör ca 5 minuter på medelvärme. Bitarna ska få lite färg.
  3. Tillsätt lök samt vitlök och bryn i ytterligare 2 minuter.
  4. Häll på kycklingfond och grädde. Det ska täcka skockorna.
  5. Koka skockorna mjuka och tillsätt sedan misopasta.
  6. Mixa blandningen till en slät puré och sila genom en chinoise.
  7. Smaka av med vinäger och salt.
  8. Fyll en gräddsifon och ladda med en patron

Bakade jordärtskockor

  1. Skrubba och dela jordärtskockorna. Lägg bitarna på ett eldfast fat.
  2. Droppa över matolja och salta dem lät.
  3. Baka i ugnen på 175 grader tills de är mjuka, ca 30 miniter.

Grönkål

  1. Vänd upp grönkålen med matolja, salt och peppar.
  2. Rosta i ugnen på 160 grader i ca 10-15 minuter.

Aromatisk olja

  1. Värm oljan till 200 grader.
  2. Slå sedan oljan över alla kryddor. Låt stå i ca 1 timme.
  3. Sila sedan av oljan.
  4. Oljan håller i minst 2 månader i kylen.

Servering

  1. Servera ankan med tillbehören.