Ugnsbakad lax med smördeg

Ugnsbakad lax med smördeg
Foto: Fredrik Sandin Carlson
Pelle Johansson
Pelle Johansson

Ugnsbakad lax med smördeg

10 ingredienser

15 min

Har man bråttom eller är lite trött på att laga mat till sig själv är den här laxtallriken perfekt.

Ingredienser

portioner
  • 100 g lax
  • 0,5 gurka
  • 2 dl grädde
  • 2 dl vin
  • 0,5 förp smördeg, rulle
  • 1 msk vinäger
  • 2 msk olivolja
  • salt
  • peppar
  • 1 kvist färsk dragon

Gör så här

Lax

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Lägg laxen rå på en tallrik.
  3. Krydda den med salt och peppar och lägg den färska dragonen ovanpå.
  4. Lägg smördegen bredvid på tallriken och ställ in i ugnen.
  5. Ta ut när smördegen är gyllenbrun, cirka 10-15 minuter.
  6. Kolla att laxen är färdig.

Gör såsen

  1. Häll vinet och grädden i en kastrull och låt det koka ner till hälften ungefär.

Gör sedan salsan

  1. Skala gurkan och tärna den. Blanda den i en skål med salt, peppar, olivolja och vinäger.
  2. Lägg upp salsan och häll på såsen direkt på laxtallriken och njut!