Minisemlor

Pelle Johansson

Minisemlor

13 ingredienser

1h 15 min

De här semlorna är så små att man inte kan låta bli att äta två!

Ingredienser

portioner

Till 30 semlor:

  • 50 g smör
  • 2,5 dl mjölk
  • 25 g jäst
  • 1,25 dl Kesella lätt
  • 2 krm salt
  • 1 tsk kardemumma, stött
  • 0,75 dl strösocker
  • 8 dl vetemjöl
  • 1 ägg, uppvispat

Fyllning:

  • 200 g mandelmassa
  • 1 dl mjölk
  • 2,5 dl Kelda mellangrädde
  • florsocker

Gör så här

  1. Smält smöret, tillsätt mjölken och värm till fingervärme 37 grader. Smula jästen i en bunke. Häll över mjölken. Rör om tills jästen har löst sig.
  2. Tillsätt salt, Kesella, kardemumma, socker och det mesta av mjölet. Arbeta degen kraftigt tills den känns smidig. Jäs under bakduk ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.
  3. Arbeta degen på mjölat bakbord och baka ut små, runda och släta bullar. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper. Låt jäsa ca 20 min.
  4. Pensla med uppvispat ägg. Grädda i mitten av ugnen i 5-7 min. Låt bullarna svalna på galler under bakduk.
  5. Skär ett litet lock på varje bulle. Gröp ur en del av inkråmet och banda det med riven mandelmassa och mjölk. Fyll bullarna med blandningen.
  6. Vispa grädden och klicka det på bullarna. Lägg på locken och sikta över lite florsocker.