Ugnsbakad hel gädda
Ugnsbakad hel gädda
13 ingredienser
30 min
Gäddan är en av de populäraste fiskarna vi har i Sverige och den finns efter nästan hela kusten samt i de flesta sjöarna. Här är ett enkelt och mycket gott recept på tillagning av gädda i ugn.
Ingredienser
- 700 g ryggbit av gädda (fjällad)
- grovt salt
- 1 knippe rosmarin
- 2 citroner
- svartpeppar
- 1 klyfta vitlök
- 0,25 rotselleri
- 0,5 stjälk stjälkselleri
- 2 morötter
- 2 bananschalottenlökar
- 1 krm smör
- 2 dl vitt vin
- 2 dl crème fraîche
Gör så här
- Sätt ugnen på 200 grader. Skala rotsakerna och skär dem i stavar. Skiva bananschalottenlöken i skivor. Tvätta gäddan och skär snitt i köttet. Tvätta citronerna noga, torka och riv av skalet. Finhacka rosmarinen och blanda med citronskalet, salt och peppar. Gnid in gäddan i blandningen.
- Lägg rotsakerna och löken i botten av en ugnsfast form och placera gäddan ovanpå. Klicka på smör och häll sedan på vinet. Baka i ugnen cirka 15-20 minuter. Servera med en klick crème fraîche.