Ärtsoppa med rimmat fläsk
Ärtsoppa med rimmat fläsk
8 ingredienser
Ingredienser
- 500 g torkade gula ärtor
- vatten
- 1 gul lök
- 250 g magert rimmat fläskkött, i bit
- 2 köttbuljongtärningar
- 2 tsk timjan eller mejram
- 1 lagerblad
- ev salt
Gör så här
- Gör så här
- Skölj ärterna och lägg dem i en bunke. Häll på så mycket vatten att det täcker. Ställ svalt ca 12 tim. Häll upp ärterna i ett durkslag och skölj dem i kallt vatten. Låt dem rinna av. Skala och skiva löken. Lägg ärterna i en gryta. Tillsätt lök, kött, buljongtärningar, timjan och lagerblad. Häll på 2 liter vatten. Koka under lock på svag värme tills ärterna är mjuka ca 1tim. Ta upp köttet och skär det i tärningar eller skivor. Späd soppan med mer vatten eller buljong om den är för tjock. Smaka av med mer timjan eller mejram och ev salt. Lägg tillbaka köttbitarna i soppan. Servera med senap.