Stensoppsallad niçoise

Stensoppsallad niçoise
Foto: Stefan Wettainen

Det här är en svampifierad variant av sallad niçoise, den franska tonfisksalladen. Till sallad ska man alltid välja bra råvaror och oliver, vinäger och olja av hög kvalitet.

5 augusti 2010
4

Du behöver

Svamp

  • 1 liter finluden stensopp, annan god sopp eller köttig svamp
  • 3 msk olivolja
  • 2 tunnskivade vitlöksklyftor
  • salt
  • svartpeppar ur kvarn
  • 1 tsk torkad timjan

Vinägrett

  • 2 tsk rödvinsvinäger
  • 2 tsk japansk soja
  • svartpeppar ur kvarn och salt
  • 3 msk olivolja (extra virgin)

Sallad

  • 150 g skivad lufttorkad skinka i strimlor (Parma eller Serrano)
  • 3 mogna tomater i klyftor
  • 2 medelkokta ägg i klyftor
  • 4 kokta, skalade färskpotatisar i små bitar
  • 200 g snabbkokta haricots verts i små bitar
  • 1 gul lök i skivor
  • 12—16 svarta oliver

Gör så här

  1. Rensa, ansa och skär svampen i tunna skivor på längden.
  2. Hetta upp olivoljan i en stekpanna. Fräs vitlöken svagt gyllene för att ge oljan smak och ta sedan upp och kassera den.
  3. Fräs svampen i oljan på medelgod till hög värme tills den får fin färg. Salta, peppra och krydda med timjan. Ta upp skivorna med hålslev och låt rinna av på hushållspapper.
  4. Blanda vinäger, soja, peppar och salt i botten på en stor salladsskål. Rör ner olivoljan lite i taget. Lägg ner alla salladsingredienser i skålen och vänd ihop så att allt blandas.
  5. Servera omedelbart.
Kommentera receptet

Fler goda recept