Macka med smörsopp, äpple och coleslaw

Macka med smörsopp, äpple och coleslaw
Foto: Stefan Wettainen
Pelle Holmberg
Jens Linder
Pelle Holmberg
Jens Linder

Macka med smörsopp, äpple och coleslaw

Av: Pelle Holmberg, Jens Linder

Från: Svamplycka

18 ingredienser

Svamp och äpple är ju i säsong samtidigt och kombinationen är briljant. Här kompletteras smakbilden med rimmat fläsk. De smakliga och mättande mackorna kan också skivas en gång på diagonalen så att det blir åtta små sandwichar.

Ingredienser

portioner
  • 120 g rimmat fläsk, i skivor
  • 3 dl smörsopp (annan sopp eller smakrik svamp)
  • 1 msk smör
  • 1 msk matolja
  • salt
  • malen svartpeppar
  • 1 äpple
  • 8 skivor formfranska (eller annat vitt bröd)
  • smör, att bre med

coleslaw

  • 0,5 färskt vitkålshuvud
  • 0,5-1 tsk salt
  • 2 msk dijonsenap
  • 1 äggula
  • 1 klyfta vitlök, finhackad
  • 1 tsk vitvinsvinäger
  • 1 dl olivolja
  • 1,5 dl matolja
  • svartpeppar, ur kvarn

Gör så här

  1. Strimla kålen fint med osthyvel. Lägg den i en skål med kallt vatten och låt stå i 30 minuter.
  2. Blanda salt, senap, äggula, vitlök och vinäger.
  3. Rör ner olivoljan och matoljan droppvis och rör hela tiden tills det tjocknar.
  4. Låt kålen rinna av och blanda den med dressingen.
  5. Krydda med svartpeppar och smaka eventuellt av med mer salt.
  6. Stek fläsket knaprigt i en stekpanna. Ställ undan så länge.
  7. Skiva svampen på längden i så långa skivor som möjligt (det blir vackrare så).
  8. Stek den på hög värme i smör och olja i cirka 1 minut på varje sida. Salta och peppra.
  9. Kärna ur äpplet och skär det i tunna skivor (med skalet kvar).
  10. Bred brödskivorna med smör och montera dubbelmackorna med fläsk, svamp, äpple och coleslaw.
  11. Servera på en gång eller slå in i plastfolie och ta med på picknick.