Pekannötpaj med lättvispad grädde

Pekannötpaj med lättvispad grädde
Foto: Tv4

Pekannötpaj med lättvispad grädde

Av: Joachim - Vänersborg

Från: Halv åtta hos mig

13 ingredienser

1 h 15 m

Pecannötpaj med lättvispad grädde är en riktig fullträff till efterrätt!

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Pajdeg

  • 3 dl vetemjöl
  • 125 g smör
  • 3 msk vatten, kallt
  • 1 krm salt

Fyllning

  • 125 g smör
  • 3 dl ljus sirap
  • 1,5 dl muscovadosocker (eller strösocker)
  • salt
  • 2 msk vetemjöl
  • 200 g pekannötter
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 2 ägg, lättvispade

Servering

  • 2,5 dl vispgrädde, vispad

Gör så här

  1. Ställ ugnen på 175 grader.

Pajdeg

  1. Mät upp mjöl i en bunke. Tärna ner smöret och rör ner vatten och salt.
  2. Arbeta ihop till en deg och tryck ut i en pajform.
  3. Förgrädda pajdegen i ca 10 minuter. Gör under tiden fyllningen.

Fyllning

  1. Smält smöret i en kastrull. Häll i sirap, socker, en nypa salt och vetemjöl. Låt sjuda upp och låt det sjuda under omrörning några minuter.
  2. Ta av kastrullen från plattan och rör ner grovhackade nötter, vaniljsockret samt de lättvispade äggen i kolasåsen.
  3. Häll sedan kolasåsen i det förgräddade skalet.
  4. Baka pajen i ugnen ca 35–40 minuter. Täck med folie om den får för mycket färg under gräddningen.

Servering

  1. Serveras pajen avsvalnad med lättvispad grädde.