Pekannötpaj med lättvispad grädde

Foto: Tv4
Pekannötpaj med lättvispad grädde
13 ingredienser
1 h 15 m
Pecannötpaj med lättvispad grädde är en riktig fullträff till efterrätt!
Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.
Ingredienser
Pajdeg
- 3 dl vetemjöl
- 125 g smör
- 3 msk vatten, kallt
- 1 krm salt
Fyllning
- 125 g smör
- 3 dl ljus sirap
- 1,5 dl muscovadosocker (eller strösocker)
- salt
- 2 msk vetemjöl
- 200 g pekannötter
- 1 tsk vaniljsocker
- 2 ägg, lättvispade
Servering
- 2,5 dl vispgrädde, vispad
Gör så här
- Ställ ugnen på 175 grader.
Pajdeg
- Mät upp mjöl i en bunke. Tärna ner smöret och rör ner vatten och salt.
- Arbeta ihop till en deg och tryck ut i en pajform.
- Förgrädda pajdegen i ca 10 minuter. Gör under tiden fyllningen.
Fyllning
- Smält smöret i en kastrull. Häll i sirap, socker, en nypa salt och vetemjöl. Låt sjuda upp och låt det sjuda under omrörning några minuter.
- Ta av kastrullen från plattan och rör ner grovhackade nötter, vaniljsockret samt de lättvispade äggen i kolasåsen.
- Häll sedan kolasåsen i det förgräddade skalet.
- Baka pajen i ugnen ca 35–40 minuter. Täck med folie om den får för mycket färg under gräddningen.
Servering
- Serveras pajen avsvalnad med lättvispad grädde.