Pekan- och valnötspaj
Pekan- och valnötspaj
11 ingredienser
45 m
Kolapaj med valnötter och pekannötter, oemotståndligt god med en klick vaniljglass till.
Se Birgitta Rasmusson laga receptet

Ingredienser
- 3 dl vetemjöl
- 2 msk strösocker
- 150 g smör
- 2 msk kakao
- 3 dl vispgrädde
- 2 dl strösocker
- 2 dl mörk sirap
- 1 tsk vaniljsocker
- 1 krm salt
- 100 g pekannötter
- 100 g valnötter
Gör så här
- Skär smöret i mindre bitar och blanda med mjöl, socker och kakao i en bunke. Arbeta ihop ingredienserna till en deg. Enklast är att använda händerna.
- Tumma ut degen i en pajform. För att inte skalet ska resa sig kan du picka degen med en gaffel. Lägg också gärna lite aluminiumfolie utmed kanterna så att inte kanterna släpper från formen.
- Förgrädda pajskalet i ugnen i 225 grader i 15 minuter.
- För kolasåsen, blanda grädde, socker och sirap i en kastrull. Låt koka häftigt ca 15 min utan omrörning tills den tjocknat något. Smaka av med vaniljsocker och salt.
- Ta ut pajskalet. Fördela nötterna i pajskalet. Häll kolasåsen över.
- Grädda på 225 grader ytterligare ca 10 min. Låt pajen bli riktigt kall innan den serveras, gärna med vaniljglass till.